POTVRĐENA PRESUDA: Za pokušaj ubistva policajaca 12 godina zatvora

O. MATAVULj

21. 12. 2021. u 12:35

VRHOVNI sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Mustafu Hasanbašića (44) iz Tešnja na 12 godina zatvora zbog pokušaja ubistva dvojice policajaca u Glavicama kod Doboja i drugih krivičnih dela.

ПОТВРЂЕНА ПРЕСУДА: За покушај убиства полицајаца 12 година затвора

Foto Glassrpske

Presuda je donesena nakon što je Vrhovni sud, posle dva ukidanja, konačno potvrdio prvostepenu odluku banjalučkog Okružnog suda. Naime, Hasanbašić je prvo bio osuđen na 14, a zatim na 13 godina zatvora, ali je obe presude ukinuo Vrhovni sud. U trećem procesu izrečena mu je kazna od 12 godina, što je konačno potvrđeno.

Hasanbašić je oglašen krivim za pokušaj ubistva, prinudu, nedozvoljeno posedovanje oružja i neovlašten promet drogom. U presudi se navodi da je Hasanbašić zajedno sa Benjaminom Ćostovićem, koji je osuđen na godinu i po dana zatvora, napao patrolu policije u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović. Policajci su ih uočili kako konzumiraju i prepakuju spid i amfetamin. 

- Kada je video policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana poternica zbog izbegavanja zatvorske kazne, počeo je da beži. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i prema njima ispalio hitac - navodi se u presudi.

Dok je Hasanbašić bežao, Ćostović je prišao patroli i pesnicom udario Suljića, usled čega je on nehotice ispalio hitac iz pištolja. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vreme pobegao u Doboj, gde mu je poznanica S. S. pozvala taksi. Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u Pridjel. Kada su naišli na policijski punkt pištoljem je zapretio taksisti da ih obiđe i ne staje. Videvši da policajac prilazi vozilu, isterao je taksistu, seo za volan i krenuo da beži. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobegao. U Rajčevu, na području Zeničko-dobojskog kantona ostavio je taksi i nastavio peške. Lociran je i uhapšen u mestu Palučak kod Jablanice, nakon velike policijske potere u kojoj je korišten helikopter i oklopna vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći