STALAN POSAO SAMO ZA 43 ODSTO ŽENA: U BiH poražavajući zvanični podaci o rodnoj zastupljenosti kad je zaposlenje u pitanju

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 11. 2021. u 09:09

PORAŽAVAJUĆI su podaci o rodnoj zastupljenosti kad je posao u pitanju.

СТАЛАН ПОСАО САМО ЗА 43 ОДСТО ЖЕНА: У БиХ поражавајући званични подаци о родној заступљености кад је запослење у питању

U jednom od proizvodnih pogona, Foto Glas Srpske

Prema zvaničnim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od 746 kompanija u BiH, njih 114 vode žene, što je oko 15 odsto. Pored podatka o ženama rukovodiocima u BiH, poražavajući brojke za celo društvo su, kako kažu sagovornici "Novosti" i da samo 43,6 odsto žena u BiH ima status da radi na neodređeno.

Dokaz da se ženama skoro pa i ne dopušta da budu na veoma važnim javnim funkcijama u BiH je i podatak da se na svega 1,2 odsto žena nalazi na odgovornim mestima, gde se donose odluke vezane za zakone.

- Sve ove cifre se moraju menjati u našem društvu. Potrebno je svakodnevno raditi na povećanju broja zaposlenih žena i balansu između žena i muškaraca - poručio je Vjekoslav Vuković, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Radmila Žigić, direktorka Fondacije "Lara", kaže da nije iznenađena zvaničnim podacima o broju žena na rukovodećim mestima i radnom statusu jer je, kako navodi, BiH i dalje društvo u kojem se poslovi dele na muške i ženske.

- Na ženama je danas da balansiraju između poslovnog života i karijere. Istovremeno, moraju da rešavaju pitanje brige o deci, vaspitanju i sve ono što podrazumeva roditeljstvo. Većina stvari koja se kod nas vodi pod obavezu porodice, znači obavezu žene - ističe Žigićeva.

Radmila Žigić, Foto Ženska mreža BiH

Ona kaže da poslodavci često drže žene kada ih zaposle u statusu na određeno vreme, a to se pogotovo odnosi na mlađe žene, koje su u dobu kada se najčešće rađaju deca.

- Poslodavci razmišljaju šta im je sve činiti kad im radnica ostane trudna i kako će rešiti porodiljsko odsustvo. Pa idu i do toga da razmišljaju kako će pronaći novog radnika. Sve ovo nažalost utiče da se radnice drže na određeno vreme - kaže Žigićeva.

Ona dodaje da je zbog tradicionalnog društva, kakvo je BiH, ženama koje imaju porodicu veoma teško da se posvete poslu gde će biti zauzete po 10 sati dnevno.

- Zbog toga što smo tradicionalno društvo moguć je i konflikt u partnerskim odnosima ukoliko je žena izvan kuće zbog posla desetak sati ili ukoliko ide često na poslovne sastanke i putovanja - kaže Žigićeva.

S druge strane, predsednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Aida Zubčević, kaže da u većini gradova širom zemlje dominira veliki broj mikrobiznisa, i to najviše u proizvodnji hrane i uslužnoj delatnosti, što se godinama ne menja.

PREDUZETNICE BEZ RAZUMEVANjA

AIDA Zubčević ističe i da "korona-zakoni" koji su se donosili u pandemiji nisu imali razumevanja za žene preduzetnike.

- Nije tajna da velike kompanije koje vode žene imaju bolje prihode. U BiH je zaista slab procenat žena privrednika. Tačno je da sve žene to ne žele biti, ali one koje žele ne smeju biti sputavane u toj nameri - poručila je Zubčevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri