VAKCINISANO 40 ODSTO GRAĐANA RS: Šeranić o borbi protiv korone i antivakserima

S. M.

18. 11. 2021. u 15:45

VAKCINA protiv virusa korona veoma je važna u zaštiti od novog agensa, a građani koji se protive imunizaciji koriste poluinformacije, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

ВАКЦИНИСАНО 40 ОДСТО ГРАЂАНА РС: Шеранић о борби против короне и антиваксерима

FOTO: Novosti

Šeranić je rekao da će kolektivni imunitet jednog grada, sredine, regiona da uslovi kontrolu virusa, a to može da se desi prebolijevanjem ali i vakcinacijom, kako se to preporučuje, jer je u tom slučaju odgovor imunog sistema bolji.

-Ukoliko to ne učinimo, mi ćemo omogućiti virusu da i dalje cirkuliše među nama i da se tako stvaraju mutacije virusa. Svaki put kad odlažemo vakcinaciju dovodimo u potencijalnu opasnost i grad, sredinu, region od novog agensa koji može da učini nešto što ne želimo, rekao je Šeranić.

On je naveo da su procene da je do 40 odsto građana u Republici Srpskoj vakcinisano ali da to nije dovoljno.

Građane koji su primili ruski "sputnjik", vakcinu čija je primena prva počela, pozvao je da prime i treću dozu, kao i one koji su se vakcinisali u Srbiji kako bi imali potpunije podatke o broju vakcinisanih.

Ministar je napomenuo da počinje period akutnih respiratornih infekcija, da je veliko je širenje samog virusa, kao i da su relaksirane mjere u odnosu na isti period prošle godine, pa je ponovo pozvao građane da se vakcinišu.

Naglasio je da je struka jasno rekla da je vakcinacija bezbjedna i za pacijente koji se bore protiv steriliteta i trudnice, ali da i dalje velik broj građana vjeruje neprovjerenim i nestručnim informacijama.

Šeranić je rekao da je najviše onih građana koji ne znaju zašto se ne vakcinišu, kao i onih koji nešto čekaju, te je veoma teško đelovati na takvu populaciju.

Istakao je i da su činili sve ono što treba da rade da bi se ljudi odlučili na vakcinaciju, ali je ukazao na otežanu komunikaciju zbog društvenih mreža koje su preplavljene raznim informacijama.

-Oni koji se protive vakcinaciji koriste poluinformacije, istakao je ministar zdravlja te dodao kako svi žele da se ovo smiri, ali se ne pitaju i šta su učinili da do toga dođe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri