PRESUDA MAHMULJINU JE DOKAZ: Kovačević o sramnoj odluci suda BiH - mora se rešiti problem nametnutog pravosuđa

S. M.

10. 11. 2021. u 18:57

SRAMNOM odlukom Apelacionog veća Suda BiH da poništi prvostepenu presudu i kaznu Sakibu Mamuljinu za ratne zločine nad Srbima samo je još jednom potvrđeno da u nametnom i izmišljenom pravosuđu BiH nema pravde za Srbe, već da je jedina misija i jedini zadatak tih pravosudnih institucija da progone i kažnjavaju Srbe, istakao je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.

ПРЕСУДА МАХМУЉИНУ ЈЕ ДОКАЗ: Ковачевић о срамној одлуци суда БиХ - мора се решити проблем наметнутог правосуђа

Foto SNSD

- Vidimo da je i Sud BiH nastavio sa već dobro oprobanom praksom, koju je ranije koristio i primenjivao i Haški tribunal, da se jedino Srbi osuđuju za ratne zločine a da oni koji su počinili zločine nad Srbima bivaju prvo osuđeni u prvostepenom postupku, ali da obavezno te presude kasnije budu poništene - naglasio je Kovačević.
On je naveo da je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu evidentno bila preblaga s obzirom na karakter tog ratnog zločina za koji je bio osuđen.
-Podsetiću da je, između ostalog, reč o zločinima koje su počinili pripadnici odreda 'El mudžahid' kada su mudžahedini odsecali glave zarobljenim srpskim borcima, ali evidentno je da u ovakvom nametnutom, izmišljenom pravosuđu BiH čak ni tako blage i sramne presude za zločine nad Srbima ne mogu da se održe - istakao je Kovačević.
On je ukazao da je ovo samo još jedan dokaz da Republika Srpska mora da reši problem sa nametnutim pravosuđem i mora da vrati stvari u ustavne okvire kako je Ustav BiH i predvidio, a koji jasno kaže da je pravosuđe isključiva nadležnost entiteta, odnosno Republike Srpske i FBiH.
Odlukom Apelacionog veća Suda BiH nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu poništena je prvostepena presuda i postupak se sad upućuje drugostepenom veću na dalje odlučivanje.
Ranijom prvostepenom odlukom Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora jer nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja pripadnika Odreda "El mudžahi" na području Vozuće i Zavidovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)