SABRALI SVE JUNAKE: Osveštana boračka spomen-soba u Ugljeviku (FOTO)

V. M.

09. 11. 2021. u 09:53

NOVOSAGRAĐENA Spomen-soba poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Ugljevika osveštana je u znak sećanja na pale rodoljube, koja je u sklopu CK “Filip Višnjić”, a povodom krsne slave ovdašnje Boračke organizacije.

САБРАЛИ СВЕ ЈУНАКЕ: Освештана борачка спомен-соба у Угљевику (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Tom činu prisustvovale su porodice poginulih boraca, predstavnici lokalne Boračke organizacije, opštine Ugljevik, mnogobrojni demobilisani borci...

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković poželeo je srećnu slavu svim borcima uz želju da im „Sveti velikomučenik Dimitrije podari zdravlje”.

- Spomen-soba je legenda i istina - rekao je Marković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić naglasio je da su postradali junaci odbrambeno-otadžbinskog rata učinili najviše što je moguće, a to je polaganje života za slobodu roda svoga i svoju Republiku Srpsku.

Perić je istakao da, „ova spomen-soba nije samo soba junacima koji su položili život za Republiku Srpsku i slobodu i onih koji su dali svoj deo tela i drugih boraca slobodara, već svih građana”.

- Oni su bili, jesu i biće vazda deo nas, njihova borba je stvorila osnov za dostojan život svih nas, njihove podvige i žrtve poštujemo uvek i na svakom mestu, uključujući i ovo lepo urađeno zdanje. Ovo mesto sa ponosom možemo svakome da pokažemo - rekao je Perić.

Spomen-soba je, po Perićevim rečima, „adresa i mesto gde se vidi kolika je velika žrtva za slobodu i Republiku Srpsku, ali i podsećanje kako treba da se čuva i sloboda i Republika Srpska i gradi bolja budućnost”.

- Hvala našoj paloj braći, koja su branili svoja ognjišta, naše krajeve, ali i odlazili gde god je trebalo da stanu na branik našeg roda bez pitanja za cenu, a cena je bila i ostala najveća. Hvala njihovim divnim, časnim i za sva vremena poštovanim porodicama. Hvala i svim ranjenim borcima i njihovim porodicama, a veliko hvala svim učesnicima odbrambeno-otadžbinskog rata - rekao je Perić.

Govoreći o pitanju porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida, Perić je rekao da je lokalna vlast za njih uvek dostupna kao što je to do sada bilo u ovoj podmajevičkoj opštini.

- Uvek se sa ponosom u svakom delu naše opštine sećamo, i to redovno, svih naših palih rodoljuba, stradalnika, mučenika, kojima smo ovo spomen-obležje podigli i kojima se za pokoj duše redovno molimo u hramovima, grobljima i kod spomen-obeležja.

Povodom krsne slave Boračke organizacije u ugljevičkom hramu Svete Petke Paraskeve služena je sveta liturgija, održan pomen, a položeni su i venci na Centralno spomen-obeležje poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata koji se nalazi na gradskom trgu.

BONUS VIDEO - TAJNA ŠUME KOD GUBEREVCA: Ovde su Rimljani iskopavali bogatstvo za carstvo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024