RAT NIJE OPCIJA, NI "S" OD SANKCIJA: Posle sastanka Eskobara sa članovima Predsedništva BiH tenzije su naizgled splasnule

S. MIŠLjENOVIĆ - D. MILINKOVIĆ

09. 11. 2021. u 07:00

POSLE prve runde "medijacije" zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara u Sarajevu, predstavnici sva tri naroda u Bosni i Hercegovini postigli su saglasnost oko samo jedne tačke - da rata ne sme i neće biti.

РАТ НИЈЕ ОПЦИЈА, НИ С ОД САНКЦИЈА: После састанка Ескобара са члановима Председништва БиХ тензије су наизглед спласнуле

Eskobar i Dodik na sastanku u Sarajevu / Foto Glas Srpske

Kod svih ostalih tema strane su praktično ostale na istim pozicijama: lideri Bošnjaka i Hrvata tražili su da predstavnici Republike Srpske odblokiraju rad zajedničkih institucija, dok je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, rekao da ne odustaje od vraćanja nadležnosti srpskom entitetu, ali ni od odluke o povlačenju nadležnosti na nivou BiH, za početak u oblasti vojske, poreza i pravosuđa.

Eskobar, koji je u Sarajevo stigao na talasu oštrih pretnji sankcijama Dodiku, nešto drugačije je interpretirao sadržinu razgovora sa srpskim članom Predsedništva:

- Imao sam produktivan razgovor sa Dodikom. Otvorena je mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prenos nadležnosti da bismo mogli da nastavimo da radimo na ekonomskom razvoju. Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svima je da rata neće biti.

Da rat nije opcija za rešavanje bilo kakvih pitanja u BiH i da svi procesi treba da budu politički, bila je i ključna Dodikova poruka:

- Najvažnije je da smo isključili mogućnost bilo kakve ratne opcije u BiH, za koju nema nikakvog realnog osnova, već su to pokretali oni koji bi da prodube atmosferu nepoverenja. Eskobaru sam ponudio konkretne predloge. Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH treba da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmere međunarodne snage. Niko ne sme da upotrebljava oružje protiv drugih. Takođe, Srpska neće odustati od vraćanja nadležnosti u više oblasti.

Dodik je najavio i da će Narodna skupština Srpske povući saglasnosti iz oblasti vojske, poreza i saglasnosti date Visokom sudskom tužilačkom veću, a u narednih šest meseci će Vlada pripremiti i novo zakonodavstvo.

- Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote predviđene za Hrvate i Srbe jer ljudi neće da idu u tu vojsku, ne želimo da umesto njih ulaze muslimani - rekao je Dodik, i dodao da, kada je reč o "Dejtonu", nema problema sa Eskobarom. - Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vezana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju RS. Upoznao sam Eskobara i sa tim da sam jedini član Predsedništva BiH koji podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", a da su Bošnjaci ti koji ne veruju u taj proces i misle da je reč o nekakvoj velikosrpskoj inicijativi.

Dodik tvrdi i da s Eskobarom nije "progovorio ni jednu jedinu reč o sankcijama", kojima je američki diplomata pred put u BiH "mahao" neposlušnim političarima iz RS. On je ukazao da se stalno priča o nekakvom njegovom bogatstvu, a da se u američkoj ambasadi u Sarajevu primaju regionalni lideri ispred kojih stoji predznak korupcije:

- U Sarajevu se svi sreću sa ljudima koji imaju taj predznak. Nemam nijednu presudu, niti se ijedan postupak vodi protiv mene.

Dodik je rekao da je u jednom trenutku zagrlio Eskobara i izneo mu predlog:

- Rekao sam mu da ako želi možemo njegovu imovinu u Americi da zamenimo sa mojom ako misli da ja nešto imam. On se samo nasmejao.

Eskobar se u ponedeljak odvojeno sastao i sa bošnjačkim i hrvatskim članom Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem koji su optužili srpsku stranu za blokadu institucija. Džaferović je tražio i hitno rešavanje otvorenih pitanja BiH sa susedima, pre svega u vezi sa granicama:

- Odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizuje proces zaključivanja ugovora o državnoj granici onako kakve su one bile na dan priznavanja BiH.n

POVEZIVANjE

Džaferović je preneo da mu je Eskobar rekao da je potrebno da države Zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem EU".

Komšić je posle sastanka sa Eskobarom rekao da nema promene Dejtonskog sporazuma, odnosno granica u BiH, bez saglasnosti SAD.

ŠMIT: IMAM U FIOCI "BONSKA OVLAŠĆENjA"

VISOKI predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje zbog toga što nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kaže da su bonska ovlašćenja kao dobar ugovor koji stoji u fioci i da mora postojati razumevanje da su ta ovlašćenja, u slučaju izazova, verovatno deo rešenja.

- Imam ih u fioci i kao svaki dobar ugovor, dobar ugovor ostaje u toj fioci. Ako dolaze izazovi, mora postojati razumevanje da su oni verovatno deo rešenja - rekao je Šmit za Radio Bi-Bi-Si.

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika o mirnom razlazu BiH, Šmit kaže da toga neće biti:

- Najava člana Predsedništva Milorada Dodika da će govoriti o mirnom raspadu zemlje, kako je sada počeo da najavljuje, da raspusti vojsku i da ima staru vojsku Republike Srpske. Mislim da je ovo vreme da jasno stavimo do znanja da se međunarodna zajednica nikako ne vezuje, da dođemo u situacije u koje smo upravo izašli devedesetih. Nema mirnog raspuštanja - rekao je Šmit.

VIOLA FON KRAMON: KOSOVO I RS NISU ZA POREĐENjE

NE bih poredila Kosovo i Republiku Srpsku kao entitet u Bosni i Hercegovini, niti bih ih na bilo koji način povezivala. To su odvojena pitanja i mi se BiH bavimo odvojeno od dijaloga Srbija-Kosovo.

To je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel rekla za Al Džaziru Balkans, komentarišući izjave pojedinih zvaničnika koji porede status Kosova i Republike Srpske.

- Ne želim da spekulišem da bosanskohercegovački entitet RS treba da bude moneta za ustupak Srbije Kosovu.

Prema njenim rečima, potrebno nam je da se i KiM i RS okrenu svojoj demokratizaciji, mirnom rešavanju unutrašnjih pitanja i punoj implementaciji reformi vezanih za Evropsku uniju, a ne stalnom stvaranju tenzija i nacionalizma.

“SUSRET DžINOVA”

MILORAD Dodik u ponedeljak je opisao svoj sastanak sa Eskobarom kao "susret džinova". Za odvojene sastanke Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa američkim zvaničnikom rekao je da su - "ubod komarca".

ERDOGAN SA DODIKOM I VUČIĆEM

SITUACIJA U BiH biće tema razgovora na odvojenim susretima lidera Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Erdogan je u ponedeljak izjavio da očekuje da će uskoro boraviti u jednodnevnoj poseti Srbiji ili će pozvati Vučića da poseti Tursku, dok će sa Dodikom razgovarati već danas u Ankari.

- Ne želimo da se BiH pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u BiH, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema - rekao je Erdogan u razgovoru sa predstavnicima dijaspore BiH u Turskoj.

Dodik je posle sastanka sa Eskobarom poručio da je ubeđen da je turski predsednik dosad dobijao pogrešne i jednostrane informacije o stanju u BiH, kao i da je čovek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u Bosni. Podsetio je i na inicijativu o zajedničkom razgovoru predstavnika tri naroda u BiH sa šefovima država Turske, Srbije i Hrvatske, ali je dodao da na to ne pristaje bošnjački lider Bakir Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju