"ORAO" VISOKO LETI: Vazduhoplovni zavod iz Bijeljine obeležio 77 godina postojanja

B. MILOŠEVIĆ

09. 11. 2021. u 06:08

VAZDUHOPLOVNI zavod "Orao", preduzeće koje je neposredno nakon rata, iz Rajlovca preseljeno u Bijeljinu, ovih dana je obeležilo 77 godina uspešnog rada i postojanja.

ОРАО ВИСОКО ЛЕТИ: Ваздухопловни завод из Бијељине обележио 77 година постојања

Prvi u obadti avio-remonta, Foto B. Milošević

To preduzeće je projektovano i osposobljeno za potrebe vojnog vazduhoplovstva još davne 1944. godine, a trenutno je oslonac za obezbeđenje plovidbenosti vazduhoplova za potrebe Vojske Srbije.

Gotovo 50 odsto prihoda "Orao" obezbeđuje kroz poslove ugovorene sa Srbijom, poštujući sve pravne i normativne akte.

- Trenutno smo lider u svetu što se tiče remonta motora "vajper". Radimo za potrebe ratnog vazduhoplovstva Indije, Italije, ali i remont motora za potrebe UAR - kaže direktor "Orla" Mladen Stojanović, i dodaje da im je sem Italije malo konkurenata u svetu, i po nivou spremnosti i po nivou opremljenosti.

Stojanović ističe, da osim radne jedinice Remont, čija je primarna delatnost remont avio-motora i komponenti za motore, druga radna jedinica Proizvodnja radi rezervne delove za generalni remont motora, izrađuje specijalne alate i uređaje koji su neophodni kao podrška u remontnom procesu.

Mladen Stojanović, Foto B. Milošević

Korona je na civilnom vazduhoplovnom tržištu ostavila velike posledice, ali je "Orao" u neprekidnoj borbi za pronalaženje novih poslova, kako bi se iskoristio sav potencijal kojim raspolaže.

Što se tiče treće radne jedinice Laboratorije, Stojanović kaže da ona ima direktni ugovor sa Republičkim zavodom za standardizaciju i metrologiju.

- "Orao" je jedan od osnivača tog zavoda, i do sada smo, uslovno rečeno, imali monopol u toj oblasti. S obzirom na nove zakonske okvire u Evropskoj uniji, konstantno moramo biti u procesu standardizacije kako bismo opstali u toj oblasti. Akreditovani smo kao ovlašćena metrološka laboratorija na nivou BiH, i trenutno uvodimo "standard 17000-20" - kaže direktor Stojanović, ističući da bijeljinski "Orao" visoko leti, i da će i ubuduće biti lider u toj oblasti, računajući na opremljenost i kvalitet svojih usluga.

REZERVNI DELOVI ZA SVETSKE FIRME

S OBZIROM da kapaciteti Proizvodnje u zavodu prevazilaze potrebe Remonta slobodni prostor je stavljen na raspolaganje kupcima iz drugih oblasti, posebno auto-industrije.

- Svesni smo činjenice da nemamo konkurenciju u ovoj oblasti na prostoru bivše Jugoslavije, i držimo se toga da nam je primarni posao u vazduhoplovstvu, i da svoja specifična znanja i tehnologije primenimo i u civilnom vazduhoplovstvu. Do pojave pandemije virusa korona, proizvodili smo rezervne delove za velike svetske firme iz civilnog sektora, među kojima je i kanadski Pratt&Whitney - pojašnjava Mladen Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)