STREPE ZBOG NAJAVLJENIH PADAVINA: Stanovništvo Sarajevsko-romanijske regije i dalje je u stanju pripravnosti

M. REGOJE

08. 11. 2021. u 08:12

UPRKOS obilnoj kiši koja je skoro tri dana neprekidno padala, stanje sa poplavama u Istočnom Sarajevu dosta je stabilnije, ali još uvek nema opuštanja jer su za naredne dane najavljene velike količine padavina.

СТРЕПЕ ЗБОГ НАЈАВЉЕНИХ ПАДАВИНА: Становништво Сарајевско-романијске регије и даље је у стању приправности

Voda odnela delove puta u Istočnoj Ilidži / Foto M. Regoje

Pojedini delovi opština Istočna Ilidža i Trnovo i dalje su pod vodom.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović kaže da je situacija na teritoriji te opštine stabilnija.

Božović za "Novosti" ističe da je voda ušla u oko 50 kuća, a pretila je da poplavi više od 150 privatnih stambenih objekata.

- Zahvalio bih svim privrednim kolektivima koji su izašli u susret opštini Istočna Ilidža, opštinskoj Civilnoj zaštiti jer smo angažovali svu mehanizaciju koja je bila na raspolaganju. Sigurno je da bi štete u vezi sa rekom Železnicom i Kasindolskom rekom bile mnogo veće - rekao je Božović.

Božović je napomenuo da će i dalje noći proticati u dežurstvu, jer je za naredna dva dana najavljena velika količina padavina.

- Ukoliko to bude dočekano adekvatno, uspećemo da smanjimo štetu. Na nama je da zajedno sa predstavnicima Vlade saberemo sve što je oštećeno na privatnim objektima i pokušamo ljudima pomoći - rekao je Božović.

On je kao osnovno pitanje izdvojio korito reke Željeznice na kojem se mora raditi u narednom periodu.

Situacija u vezi sa poplavama na području opštine Pale je stabilna, ali se prate dešavanja na terenu, dok su u opštini Trnovo štete od bujičnih poplava ogromne, i da će vanredna situacija na snazi ostati do daljeg.

Premijer RS Radovan Višković je obišao poplavljena područja na teritoriji grada Istočno Sarajevo i održao sastanak sa gradonačelnikom i načelnicima šest opština u okviru grada Istočno Sarajevo i predstavnicima civilne zaštite.

Višković je najavio podršku ugroženom stanovništvu u poplavama, kao i mogućnost telefonske sednice Vlade kako bi se naložila sanacije reke Željeznice, koja je napravila najveću štetu u Istočnoj Ilidži.

VELIKE ŠTETE I NA JAHORINI

OGROMNU štetu u polavama pretrpeo je Olimpijski centar "Jahorina", gde je oštećen deo ski-staza, jezero Skočine i donje jezero Poljice napunjeno je peskom i muljom, a poplavljeni su i delovi puteva, dok su neki i neprohodni.

Iz Uprave Olimpijskog centra ističu da se nadaju da ova šteta neće uticati na početak zimske turističke sezone, te da Olimpijski centar ima 20 dana da sve sanira i spremno dočeka decembar.

NE PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA

VLASNIK benzinske pumpe SAS u Istočnoj Ilidži koju je ugrozilo klizište, izjavio je da ne preti ekološka katastrofa i da nema opasnosti od izlivanja goriva u reku.

- Rezervoari goriva nisu ugroženi, nema opasnosti od izlivanja goriva u reku Željeznicu - potvrdio je vlasnik benzinske pumpe, Miodrag Stojanović.

Tabenzinska pumpa dospela je u žižu javnosti tokom poplava u Istočnom Sarajevu pre tri dana, kada joj je, zbog klizišta, pretio pad u reku, što bi izazvalo ekološku katastrofu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade