VREDNE ŽENSKE RUKE: U Bijeljini organizovan Drugi sajam ženskog preduzetništva u Srpskoj

B. MILOŠEVIĆ

08. 11. 2021. u 06:08

U BIJELjINI su nedavno održani Četvrta konferencija i Drugi sajam ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj, koji je organizovala Privredna komora i Ministarstvo privrede RS. Poseban akcenat, na veoma dobro posećenom skupu, stavljen je na predstavljanje poslovanja i dostupnih informatičkih alata, digitalizaciju, kao i na značaj uspešnog poslovnog komuniciranja.

ВРЕДНЕ ЖЕНСКЕ РУКЕ: У Бијељини организован Други сајам женског предузетништва у Српској

Proizvodi žena sa Majevice / Foto B. Milošević

Dragana Kokot, sekretar Privredne komore RS, istakla je da je Privredna komora RS već otvorila Centar za digitalnu transformaciju, koji kroz različite projekte pruža podršku malim i srednjim preduzećima.

Rajko Lajić, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede RS, istakao je da Sajmu prisustvuje više od stotinu žena preduzetnica, koje postižu odlične rezultate u poslovanju.

- Promovišemo dobre poslovne primere iz svih delova Srpske. Vlada pomaže preduzetništvo i u teškim uslovima pandemije. Žene su zastupljene u raznim oblastima, rade kao frizeri, krojači, uspešne su u turizmu, ugostiteljstvu, pa sve do proizvodnje hrane i zanatskih umetničkih radova - podsetio je Lajić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je istakao da su sajmovi uvek dobra prilika za upoznavanje i razmenu iskustava i dobrih ideja, kao i za ugovaranje novih poslova.

- Grad Bijeljina ima oko 2.000 preduzetnika, i taj trend povećanja broja preduzetnika se nastavlja. Pomažemo ih kroz program samozapošljavanja i kroz stvaranje dobre startne osnove za razvoj preduzetničke delatnosti - rekao je Petrović.

Na sajmu ženskog preduzetništva, svoje proizvode je izložilo tridesetak vrednih žena iz Srbije i Republike Srpske, od Lopara preko Trebinja, Bileće, Banjaluke i Nevesinja do Bijeljine, kao i Udruženje poslovnih žena "Kreativne vizije" iz Loznice i "Zlatne ruke žena Banjaluke"...

Vesna Jeftović iz Prokuplja u Srbiji, sa desetak zaposlenih, proizvodi smrznuti burek i peciva, koja izvozi u Evropu i Ameriku. Ispred Udruženja žena Hercegovine predstavila se Aleksandra Kravić iz Nevesinja, sa sušenim paradajzom, retkim proizvodom na našem tržištu, kao i slatkim programom, suvim šljivama i smokvama "na sto načina".

Maja Arsenović, diplomirani ekonomista iz Bileće, prikazala je atraktivne kreacije za decu i bebe, koje se prodaju od Australije do Amerike, a plan je da se uskoro otvori i pogon u Srbiji.

GASTRONOMSKA PONUDA KRAJA

TURIZMOLOG Nevena Novović je upoznala posetioce sa ponudom Nacionalnog parka "Sutjeska" i gastronomskom ponudom ovog kraja, dok se sajamskim prostorom širio opojni miris osušene lavande, smilja i drugog bilja, od kojih vredne Hercegovke spravljaju lekovita ulja, sapune i kreme.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024