VAKCINISAO SE ŠERANIĆ: Ministar zdravlja RS primio treću dozu

S. M.

01. 11. 2021. u 15:43

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić vakinisao se danas u Institutu za javno zdravstvo u Banjaluci buster dozom vakcine moderna protiv virusa korona.Šeranić je ranije vakcinisan i revakcinisan ruskom vakcinom sputnjik V.

ВАКЦИНИСАО СЕ ШЕРАНИЋ: Министар здравља РС примио трећу дозу

FOTO Srna

-I kao građaninu i zdravstvenom radniku želja mi je da promovišem vakcinaciju. Primio sam buster dozu, takozvana pojačivač doza, rekao je Šeranić.

Pojasnio je i napravio razliku između treće doze vakcine i buster doze.

-Treća doza je doza, koja ide u redovnom režimu protokola davanja vakcine, pre svega za imunokompromitovane osobe. Buster doza se koristi kao pojačivač imunog odgovora, objasnio je Šeranić.

On je reako da nije zadovoljan odzivom građana na vakcinaciju protiv virusa korona, ističući da je do sada obe doze primilo 268.000 građana.

Šeranić je naveo da je resorno ministarstvo, zajedno sa Institutom za javno zdravstvo, u poslednjih godinu i po činilo sve da građane informiše šta je vakcina i na koji način đeluje.

- Videćemo šta možemo da učinimo da to povećamo. Istraživanja pokazuju da lica koja neće da se vakcinišu uglavnom ne znaju zašto to neće. Kad ljudi ne znaju zbog čega neće da se vakcinišu mi ne znamo kako da delujemo na njih, rekao je Šeranić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je naglasio da ponovo lagano raste broj zaraženih, ali da je dobro da nema većeg skoka broja hospitalizovanih.

- Ulazimo u period akutnih respiratornih infekcija. Očekujemo da pored virusa korona i druge akutne respiratorne infekcije budu u zamahu u ovom periodu, tako da je preventivno delovanje veoma važno, rekao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)