MEDICINARIMA PO 500 MARAKA: Ustavni sud RS odbacio zahtev gradonačelnika Banjaluke za ocenu ustavnosti amandmana

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2021. u 08:12

VIŠE od 5.000 zdravstvenih radnika u Banjaluci dobiće po 500 maraka jednokratne pomoći. To je rezultat odluke Ustavnog suda RS koji je odbacio predlog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke gradske skupštine o usvajanju budžeta za 2021. godinu u delu za budžetske izdatke - jednokratna novčana pomoć zaposlenima u zdravstvu na teritoriji grada. Taj novac će biti na njihovom računu već narednog meseca, kažu sagovornici "Novosti".

МЕДИЦИНАРИМА ПО 500 МАРАКА: Уставни суд РС одбацио захтев градоначелника Бањалуке за оцену уставности амандмана

Foto Novosti

Stanivuković je u junu zatražio od Ustavnog suda RS da utvrdi ustavnost odluke o isplati naknada za zdravstvene radnike od 500 KM. Tu naknadu je predložila skupštinska većina, koja je tražila da se ubaci kroz amandman u budžet početkom godine kada je isti usvajan.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS poručio je da traže da se svim zdravstvenim radnicima na teritoriji grada Banjaluke isplati jednokratna naknada za sav dodatni angažman, opasnosti i bol, za sve što su podneli kao profesionalci na prvoj liniji odbrane od virusa korona, od izbijanja pandemije do danas.

On napominje da neće zaboraviti kako je Stanivuković uzvratio na ovaj zahtev.

- Montirali ste nam aferu "Kiseonik", šireći laž i dižući medijsku hajku da je u UKC RS kiseonik neispravan. Uz to ste smislili i da naša kuhinja radi u nehigijenskim uslovima i to s ciljem da skrenete pažnju sa svoje obaveze i tako da od svakog zdravstvenog radnika uzmete po 500 KM. Sad, kada je vreme prvog talasa napada na UKC RS prošlo, kada smo dokazali ispravnost kiseonika i adekvatne higijenske uslove, došao je trenutak da ponovimo ovaj naš zahtev - poručio je Đajić i dodao da Stanivuković treba sad da isplati novac koji ima na računu grada.

Predstavnici većine u Skupštini grada Banjaluka kažu da očekuju od Stanivukovića da pronađe model kako da isplati što pre taj novac.

- Novac koji je bio namenjen za zdravstvene radnike više nije deo budžeta jer ga je gradonačelnik izbacio. Sad novac od 2,7 miliona KM treba ponovo ugraditi u budžet, ali to je briga za gradonačelnika, a ne za skupštinsku većinu. Mi smo i predložili pomoć zdravstvenom sektoru, a gradonačelnik neka pronađe rešenje kako da je isplati - kaže Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske.

ISTICAO ROK ZA ISPLATU

PREMA rečima Nevena Stanića, gradonačelnik Banjaluke je osporio isplatu naknade zdravstvenim radnicima dan pre nego što je isticao rok za isplatu, i tada je poslao amandan Ustavnom sudu RS da proceni zakonitost.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna