PLAN JE SAMOSTALNA RS: Dodik objavio da njegov SNSD priprema program za budućnost Srpske, traže vraćanje ovlašćenja predviđena "Dejtonom"

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 10. 2021. u 07:00

REPUBLIKA Srpska ide u smeru samostalnosti u okviru "dejtonske BiH" i od toga neće odustati. Krajem meseca sledi proglašavanje ništavnim Zakona o Sudu i Tužilaštvu, kao i saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta i Uprave za indirektno oporezivanje. Na teritoriji Republike Srpske nema šta da traži ni Agencija za istragu i zaštitu (SIPA), Obaveštajno-bezbednosna agencija, niti pravosuđe BiH.

ПЛАН ЈЕ САМОСТАЛНА РС: Додик oбјавио да његов СНСД припрема програм за будућност Српске, траже враћање овлашћења предвиђена Дејтоном

Arhiva

To je u utorak poručio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, navodeći da su svi ovi potezi deo programa pod nazivom "Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH" koji uveliko priprema stranka na čijem je čelu.

- U našem planu nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Republike Srpske - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je istakao da će do kraja meseca zakazati sednicu Glavnog odbora SNSD koja će biti održana na Palama:

- Poslednjih dana ovog ili početkom narednog meseca, na sednici Narodne skupštine RS razmotrićemo čitav program koji se još doteruje, a čiji je cilj da se odbije antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Sudbinsko pitanje za Srpsku je pitanje vraćanja nadležnosti. Odbacujemo mogućnost da se zakonima menja Ustav BiH.

Dodik objašnjava da plan podrazumeva vraćanje Srpskoj ovlašćenja koja ima po "Dejtonu" i pozvao sve u RS na razumevanje:

- Ako se ostavi da nenavođena raketa, kakav je Ustavni sud BiH, nastavi da donosi odluke, vrlo brzo će ukinuti Srpsku. Ovo je trenutak kada nema nazad. Mi smo ozbiljni, nećemo se povući pred pretnjama i sankcijama.

Lider SNSD je zatim otkrio redosled poteza kojima se, kako je naveo, ide u pravcu odbijanja bilo kakvog antidejtonskog ponašanja:

- Naš plan podrazumeva da povučemo saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH. Povući ćemo saglasnost i sa odluke koja je isto tako isforsirana od međunarodne zajednice, da ukine VSTS u RS i prenese na nivo BiH. Danas je to osnovni mehanizam za "sređivanje stanja" u BiH. Ništa neće ići preko noći, biće prelazni rok za određene stvari. Od ovog nema odustajanja. Obaveštajnu službu RS ćemo formirati odmah, a SIPA dati rok da napusti Srpsku. Ako to ne učini, primerenim merama ćemo to učiniti.

Rekao je da su protiv sukoba, da su sve ovo političke mere, te dodao da će samo odgovoriti na napade ukoliko Srpska bude ugrožena.

- Srpska neće voditi bilo kakve oružane akcije protiv bilo koga. Naša opcija nije da ratujemo. Mi odbacujemo to kao mogućnost - rekao je Dodik, i pozvao na unutrašnji dijalog u BiH, ali pod uslovom da ne prisustvuju stranci.

REAGOVAĆEMO, ALI RAT NIJE OPCIJA

USTAV kaže da oružane formacije jednog entiteta ne mogu da pređu na teritoriju drugog. Ako to učine, imamo dovoljno resursa da reagujemo. Naša opcija nije da ratujemo. Pozivamo međunarodnu zajednicu da i nama i njima to zabrani - rekao je Dodik, i dodao da je siguran da povlačenjem RS iz OS BiH "nijedan Hrvat ne bi prihvatio naredbu da ide na RS".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju