ČUVAJU TRADICIJU I RECEPTE NAŠIH BAKA: Održani sedmi Gastro susreti u Modriči (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

05. 10. 2021. u 20:58

U SVETOSAVSKOJ ulici, u centru Modriče, održana je sedma privredno - turistička manifestacija gastro susreti „Modriča 2021“.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И РЕЦЕПТЕ НАШИХ БАКА: Одржани седми Гастро сусрети у Модричи (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Predstavilo se 18 izlagača tradicinalne hrane i pića iz Brčkog, Broda, Gradačca i Modriče, a na štandovima se našlo više od 300 vrsta raznih tradicionalnih jela poput uštipaka, pite gužvare, prušta, domaće kobasice, ali i džema od šljiva, suvih šljiva, tanan alve, magarećeg mleka, kao i razne vrste domaćih pića. Izlagači su bili susretljivi, nudili su posetioce da probaju njihove specijalitete.

Iz Gradačca su stigli proizvođači tahan alve koja je kao slatkiš proizvodi više od tri veka.

- Moja porodica se bavi proizvodnjom alve 18 godina, ali imamo majstora koji je poreklom iz Turske i koji je doneo recept star više od 320 godina. Njegova porodica se tom proizvodnjom bavi tri veka unazad. Imamo tržište i alva je tradicionalni slatkiš koji je još uvek tražen – priča Nedžad Bristrić iz Gradačca.

Prvi put na sajmu se pojavila i Farma magaraca i alpskih koza „Agro Nika“ i predstavila magareće mleko i proizvode od mleka. Mnogi posetioci su bili zainteresovani za magareće mleko zbog njegovih lekovitih svojstava.

- Predstavili smo naše magareće mleko koje proizvodimo od 100 magarica. Ono je u ovo vreme mnogo traženo jer izuzetno zdravo. Posebno se pokazalo skoro kao lek kod lečenja od pandemije virusa korona. Jesen je i kreću prehlade i potražnja je sve veća – navodi Josip Jurišić vlasnik farme koza i magaraca kod Modriče.

Modričko udruženje žena „Veliko srce“ i Centar za zdravao starenje na svojim štandovima imali su nastarija jela sa ovog područja.

- Bavimo se i pravljenjem starih narodnih nošnji. Za izradu male nošnje kao suvenira treba nam tri dana dok za veliku, prvu nošnju trba i mesec dana- ističe Slobodanka Kojić, predsednica Udruženje žena "Veliko srce".

Svetlana Gajić koordinator Centra za zdravo starenje kaže:

- Naš centar okuplja sve starije osobe, tako da je na našem štandu hrana pravljena po najstarijim receptima. Izdvajam sve vrste pita, a posebno gužvaru – ističe Gajićeva.

Organizatori susreta bili su Turistička organizacija i opština Modrča. Istovremeno iz opštine Modriča obećana je i konkretna pomoć ovim čuvarima tradicije.

- Ovo je svojevrsna promocija i afirmacija ekološki zdrave hrane koju proizvode mali privrednici i moramo ih stimulisati na razne načine kao bi povećali proizvodnju.Oni svojim radom čuvaju i spajaju tradiciju Trebave, Vučijaka i Posavine - zaključuje Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna