VUKOSAVLJE NA GASTRO MAPI REPUBLIKE SRPSKE: Na četvrtim susretima 26 izlagača iz šest opština (FOTO)

Vid Blagojević

05. 09. 2021. u 15:45

U OKVIRU manifestacija posvećnih obeležavanju 8. septembra - Dan opštine Vukosavlja, organizovani su četvrti gastro susreti u ovoj opštini.

ВУКOСAВЉE НA ГAСТРO MAПИ РEПУБЛИКE СРПСКE: На четвртим сусретима 26 излагача из шест општина (ФОТО)

Foto: V.Blagojević

Pozivu Centra za kulturu iz Vukosavlja odazvalo se 26 izlagača iz 7 posavskih opština, Modriče, Brčkog, Šamca, Domaljevca, Donjeg Žabara, Pelagićeva i gotovo sve mesne zajednice opštine Vukosavlje.

Bila je to gastro ponuda Posavine na jednom mestu, koja iz godine u godinu opštinu Vukosavlje pozicionira na turističku mapu Srpske

Gastro susreti su okupili brojne posetioce iz ovog dela Republike Srpske, koji su se najviše zdržavali oko štanda Udruženje žena iz Gnionice. Na štandu su bila razna jela a kako kažu ponosni su na Gnioničku pogaču koja je delo ruku dvadesetogodišnje Draženke Katanić,

-Od malena me interesovala kuhinja i sa mamom sam uvek bila u kuhinji. Učila me pravljenju najlepših jela, a ja sam joj uvek pomagala oko toga. Majka je kod mene razvijala kreativnost od malena i tako da sam danas zaljubljena u kulinarske veštine - priča mlada studentica Draženaka.

Veliku pažnju posjetilaca izazvao je i štand Udruženje žena „Vez“ iz Domaljevca.Na njihovom štandu osim posavskih ukrasnih vezova i narodnih nošnji, veliko zanimanje gurmana izazvao je lonac od 15 litara i u njemu 500 sarmica. Žene iz Udruženja poljoprivrednika Donji Žabar su redovne učesnice skoro svih gastro sajmova u Srpskoj od kojih imaju veliku korist.

- Izložile smo domaći paradajiz, papirku, krompir, tu su i šljive. Ovi sajmove koristimo za razmenu iskustava, sklapanje novih prijateljstava. Mnogi ljudi sam upoznala baš na ovim susretima gdje smo postali dobri prijatelji – priča Marijana Đokanović predsednica Udruženja poljoprivrednika Donji Žabar.

Opština Vukosavlje i Centar za kulturu organizovali su ovu sajamsko–turističku manifestaciju koja je izazvala veliku pažnju posetilaca iz cele Posavine. Na 26 štandov našlo se preko 500 raznih vrsta tradicionalnih jela. Specijalni žiri proglasio je za najukusnije jelo sarmice Udruženja žena Vez iz Domaljevca, za najbogatiju trpezu izbrana je trpeza Udruženja žena iz Gnionice, dok je najuređeniji štand bio KUD Posavina iz Vukosavlja.

Foto: V.Blagojević

 

- Na štandovima su tradicnalna hrana i piće iz Posavskog kraja, prije svega domaće pite i kolači preovladavaju, zatim tu je kazan za rakiju, kotlić imamo jedan specijaltet posebno minijatunre sarmice, takođe iz posavskog kraja. Bogata je današnja trpeza u Vukosavlju i zaista ima za svakog po nešto - zaključuje Srđan Tripić direktor Centra za kulturu Vuksavlje.

Borislav Rakić načelnik opštine Vukosavlje je ponosan na manifestaciju, konstatujući da su nakon četiri godine gastro susreti prerasli u turističku ponudu Vukosavlja.

-Iz godine u godinu smo pokazli ozbiljnost u organizacije gastro susreta. Oni u okviru obeležvanja Dana opštine znače jednu kultutrnu gastro manifestaciju čime naši građani pokazali pravu ponudu i iskazali da žele da se druže i razmenjuju iskustva.- naglasio je Rakić.

Foto: V.Blagojević

 

Kako je rečeno na ovoj manifestaciji, tradicionalna hrana, ručna radinost i kulturni dometi su spoj kulture i tradicije ovih prostora, kojim se turistčki afirmiše Vukosavlje kao lokalna zajednica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!