NA MESTU ZLOČINA DNK OPTUŽENOG: U Banjaluci nastavljeno suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma

O. MATAVULj

06. 10. 2021. u 06:08

DNK trag Siniše Šakića Kineza, optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma, pronađen je na grani drveta koju je policija zatekla na mestu ubistva.

НА МЕСТУ ЗЛОЧИНА ДНК ОПТУЖЕНОГ: У Бањалуци настављено суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума

Siniša Šakić, Foto Arhiva

To je u Okružnom sudu u Banjaluci rekao veštak beogradskog Biološkog fakulteta Dušan Keckarević.

- Poređenjem nespornog DNK traga Šakića, kao i njegovog profila iz naše baze sa spornim tragovima nađenih na grani utvrđeno je da je optuženi većinski nosilac tog traga - rekao je Keckarević.

Pojasnio je da je trag sa grane bio "lep i svež", nije bio star, a verovatnoća da je će Šakić bio njegov većinski donor je 160 miliona u odnosu na druge tri osobe. Veštak kaže da je veštačio i druge predmete koji su mu dostavljeni kao što su maramice, čaure, ali i izuzeti brisevi. Na njima je pronašao tragove trojice nepoznatih muškaraca, i jedan ženski DNK trag.

- Tužilaštvo je tražilo da sa spornim tragovima uporedim i nesporni DNK Jovana Jošila. Međutim, na veštačenim predmetima nigde nije bilo Jošilovog traga - rekao je Keckarević.

Šakićev branilac, advokat Željko Šurlan, veštaka je detaljno ispitao oko metoda i načina na koji je DNK analiza rađena, načinu kako su tragovi nastali i slično. Postavljao mu je uopštena pitanja o DNK analizi, interesovao se o genima, genomima, da li je moguće preneti trag osobe s kojom se rukuje. Keckarević je odgovorio da kada se rukom posredno prenosi trag druge osobe on obično nije izražen kao što je to bilo u konkretnom slučaju.

U jednom trenutku veštak je upitao sudsko veće da li se nalazi na ispitu, s obzirom na način na koji ga je branilac ispitivao.

Kada je unakrsno ispitivanje završeno, Šurlan je uložio prigovor na celi nalaz, navodeći da je nezakonit.

- Biološki fakultet u Beogradu nije upisan kao institucija koja je ovlašćena za veštačenje, pa je samim tim i nalaz nezakonit - istakao je Šurlan.

Ipak, predsednik sudskog veća Branimir Jukić odbacio je prigovor odbrane.

Republičko javno tužilaštvo Šakića tereti da je u dogovoru s nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za "izviđanje" terena gde su planirali ubistvo Ćuluma. Za te potrebe napravili su dva "bunkera" i 15. maja 2020. u zasedi su sačekali Ćuluma. Kada je Ćulum "golfom" naišao, ispalili su 22 hica i on je na mestu ostao mrtav.

ODBRANA NAJAVILA 25 SVEDOKA

NALAZOM DNK veštačenja tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u ovom predmetu.

Foto Arhiva

Odbrana je najavila da će u nastavku postupka saslušati čak 25 svedoka. Među njima su i neka dobro poznata lica iz kriminalnog miljea za koje odbrana kaže da ih je tužilaštvo tokom istrage privodilo i ispitivalo.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere