BEZ DOZVOLE ČAK PET KOMPANIJA: Afera "Kiseonik" - zdravstvene ustanove neovlašćeno snabdevane medicinskim gasom

O. MATAVULJ

02. 10. 2021. u 07:13

ČAK pet od šest kompanija, koje su medicinskim kiseonikom snabdevale zdravstvene ustanove u BiH nema dozvole za promet lekovima!

БЕЗ ДОЗВОЛЕ ЧАК ПЕТ КОМПАНИЈА: Афера Кисеоник - здравствене установе неовлашћено снабдеване медицинским гасом

UPOZORENJE Alen Šeranić, Foto D. Pozderović

To je saopštio "Transparensi internešnel" u BiH, navodeći da je to zvanično potvrđeno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALM) BiH.

- Radi se o preduzećima "TGT Tehnogas", "Istrabenz plini d. o. o." Breza, KRAS d. o. o. Laktaši, "Tehnogas" Kakmuž i "Milojević Gilje gas" - ističe TI BiH.

Dodaju da su zatražili od ALM i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrenu inspekcijski nadzor nad dobavljačima koji su neovlašteno snabdevali medicinskim kiseonikom javne zdravstvene ustanove, sklapajući ugovore putem javnih nabavki.

- Bez dozvole za promet lekovima kiseonikom su snabdevani UKC RS, bolnice u Gradišci, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju, Zenici, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru, i brojni zavodi i domovi zdravlja - saopštio je TI BiH.

Verbalni rat oko kiseonika juče su nastavili ministar zdravlja RS Alen Šeranić i direktor ALM BiH Aleksandar Zolak. Šeranić je pozvao Zolaka da prestane sa uznemiravanjem javnosti, upozoravajući ga na pogubnost upornih tvrdnji kojima se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika.

- Jasno je da se radi o kiseoniku koji ima kvalitet i koncentraciju, koja je viša od minimalnog procenta standarda za lek - rekao je Šeranić.

Dodaje da je osim straha pacijenata i njihovih porodica, prouzrokovan ogroman problem u radu zdravstvenih radnika.

PRAVILNIK Aleksandar Zolak, Foto ATV

Zolak je demantovao navode o nepostojanju laboratorije ALM BiH, naglašavajući da su radnici Agencije organizovali nabavku kiseonika za UKC RS. Osvrnuo se na pravilnik iz 2018. navodeći da su za njega glasali i predstavnici Ministarstva zdravlja RS, i da su imali 90 dana da propišu kriterijume koje proizvođači gasa moraju ispuniti radi dobijanja dozvole za proizvodnju.

- Ne postoji pravilnik ALM koji je "prepreka" za snabdevanje zdravstvenih ustanova tehničkim gasom preko neovlašćenih firmi. To je naprosto kriminal - odgovorio je Zolak.

Dodaje da se kiseonik, kojim su snabdevane zdravstvene ustanove u RS, u ratu mogao koristiti u medicinske svrhe, pitajući Šeranića da li je Srpska sada u ratu.

DODIK: ISTRAŽITI PROPUSTE

LIDER SNSD Milorad Dodik izjavio je da je rezultatima analize kiseonika u UKC RS stavljena tačka na tu aferu.

- Sve što je eventualno bilo propusta u procedurama treba da bude predmet rada istražnih organa. Ali, vratimo se na prvi dan kada je rečeno da vlast u Srpskoj truje narod. Sada se vidi da su u svakoj laži kratke noge - rekao je Dodik.

* * * * * * * *

VLADA RS

Prijava protiv gradonačelnika

VLADA Republike Srpske podnela je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zbog izazivanja panike.

Foto Press

Prijava je podneta zbog, kako se navodi, sumnje da je Stanivuković počinio krivična dela protiv zdravlja ljudi i nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

- Stanivuković, koji je ujedno i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije je od 24. do 30. septembra, koristio svaku priliku i medijski nastup da prouzrokuje paniku, strah i neizvesnost kod stanovništa RS iznoseći lažne i neistinite tvrdnje - saopštila je Vlada RS.

To se, navode, posebno odnosi na neistinite navode da se u UKC RS i drugim ustanovama pacijentima daje industrijski, umesto medicinskog kiseonika.  O. M.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOLUBARSKI MANEVAR 1914: Kako je penzioner postao vojvoda - riskantan potez Mišića kojim je nadmudrio austrougarsku vojsku