BOLNICE OSTAJU BEZ KISEONIKA? Panika u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske (FOTO)

O. MATAVULj

28. 09. 2021. u 16:30

NAKON što je Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH juče zabranila proizvodnju i promet kiseonika firmi "TGT Tehnogas" iz Laktaša u bolnicama u Republici Srpskoj zavladala je panika jer trenutno nemaju gde da nabave kiseonik za pacijente.

БОЛНИЦЕ ОСТАЈУ БЕЗ КИСЕОНИКА? Паника у здравственим установама Републике Српске (ФОТО)

Foto: UKC RS

Vlado Đajić, generelni direktor UKC Republike Srpske, za "Novosti" kaže da zalihe kiseonika, s kojima trenutno raspolaže ova zdravstvena ustanova, mogu potrajati do sutra uveče, te da je identična situacija i u drugim bolnicama u Srpskoj.

- Trenutno smo veoma zabrinuti, jer ne znamo odakle nabaviti kiseonik, a imamo oko 100 pacijenata kojima je potrebna kiseonička podrška - kaže Đajić.

Pojašnjava da je "TGT" svaki drugi dan u UKC isporučivao kiseonik, te da firma "Meser", koja medicinskim kiseonikom snabdeva bolnice u Federaciji BiH, nema dovoljno kiseonika na stanju da ga dopremi i bolnicama u Srpskoj.

Foto: UKC RS

 

- Kiseonik nam treba za sve pacijente. Ne samo one koji imaju koronu, već i one koje očekuje operacija, zatim za bebe, žene koje idu na carski rez... Pre pandemije kiseonik nam je isporučivan svakih sedam dana, a sada svaki drugi dan, i na zalihama ga imamo do srede naveče. Kada te zalihe isteknu ne znamo šta da radimo posle ove situacije koju je napravila Agencija za lekove BiH - rekao je Đajić.

On poziva sve da sednu i da se dogovore kako bi se trenutna situacija prevazišla izdavanjem privremene dozvole za rad.

- Ulazimo u veliki problem. Umesto da im daju privremenu dozvolu na tri meseca, dok se ne reše formalnosti, ako ih uopšte treba rešavati, oni su "TGT" potpuno zabranili rad. To je strašno! - istakao je Đajić.

Naglasio je da je isključivi krivac za trenutno stanje gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković za koga kaže da je "zarad političke ambicije spreman na sve".

- U vreme rata živote smo spasavali kiseonikom iz majstorskih radionica, a sada im nije dobar ovaj koji je 99,6 odsto medicinski. Taj kiseonik se 40 godina koristio u UKC Republike Srpske, a sada se zarad političkih poena otvorila afera - rekao je Đajić.

Agencija za lekove BiH donela je usmeno rešenje kojim je zabranjena proizvodnja i prodaju medicinskog kiseonika firmi "TGT Tehnogas". Rešenje je doneseno nakon što su inspektori Agencije u ponedeljak boravili u toj firmi i konstatovali proizvodnju kiseonika, a "TGT" nije registrovan za prodaju, ni promet medicinskog kiseonika.

Foto: UKC RS

 

Danas rezultati testiranja

U UKC RS juče je, u skladu s zaključkom Vlade RS, obavljeno uzrokovanje kiseonika koji se koristi u toj ustanovi. Uzorak je upućen na analitu u ovlaštenu laboratoriju u Novi Sad. Premijer Radovan Višković kaže da rezultate očekuje danas.0

- Svi relevantni pokazatelji će biti saopšteni građanima - rekao je Višković.

Foto: O. M.

 

"Šverc kiseonika"

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tužilaštu je danas predao nove dokaze o aferi "Kiseonik". Radi se o Zapisniku o farmaceutsko-inspekcijskom nadzoru koji je Agencija za lekove BiH sačinila tokom kontrole u "TGT Tehnogas".

- Ako se hitno ne krene u hapšenje odgovornih, to znači da nemamo institucije - rekao je Stanivuković, navodeći da se tu očigledno radi o "švercu kiseonika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)