POLICIJA "ČEŠLJA" DOKUMENTA IZ UKC: Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva Srpske počele provere u aferi "Kiseonik"

O. MATAVULj

30. 09. 2021. u 08:12

INSPEKTORI Uprave kriminalističke policije MUP RS bili su juče u Univerzitetskom kliničkom centru RS odakle su izuzeli deo dokumentacije koja se odnosi na nabavku kiseonika te zdravstvene ustanove. Inspektori su postupali po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS, koje je otvorilo istragu na osnovu krivičnih prijava koje je u okviru afere "Kiseonik" podneo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

ПОЛИЦИЈА ЧЕШЉА ДОКУМЕНТА ИЗ УКЦ: По налогу Републичког јавног тужилаштва Српске почеле провере у афери Кисеоник

Foto: O.M.

U UKC RS su potvrdili da su kod njih boravili predstavnici MUP-a RS.

- Zatražili su uvid u dokumentaciju, i izuzeli deo spisa u vezi s nabavkom kiseonika u našoj ustanovi. U potpunosti sarađujemo sa nadležnim tužilaštvom i podržavamo tu istragu jer je u našem interesu da se obavi temeljno - saopštio je UKC RS.

Dodaju da nemaju šta da skrivaju.

- Najvažnije je da svi pacijenti u našim klinikama dobiju kiseonik koji im je potreban za preživljavanje - navode u UKC.

U međuvremenu UKC RS i Ministarstvo zdravlja RS pokušavaju da nabave nove količine kiseonika za ovu, ali i nekoliko drugih bolnica u Srpskoj. Naime, zalihe su im na isteku nakon što je njihovom glavnom dobavljaču firmi "TGT Tehnogas" iz Laktaša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALM) BiH zabranila proizvodnju medicinskog kiseonika, i njegov promet, jer za to nisu imali dozvole.

Rešenje o zabrani inspektori Agencije su doneli nakon što su izvršili inspekcijski nadzor u "TGT".

Sporno je i to što se "TGT" ne nalazi u Registru ALM BiH kao proizvođač, ni prometnik. Takođe, utvrđeno je i da nijedna serija medicinskog kiseonika, koju su uvezli, nije proverena u ALM, što se podrazumeva pri uvozu lekova. ALM BiH je 9. novembra 2020. tražio od Ministarstva zdravlja RS da im dostave podatke ko snabdeva bolnice u Srpskoj kiseonikom, ali im odgovor nije dostavljen.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da ta ustanova ima još "par tona kiseonika" i da ulažu maksimalne napore da reše nastali problem.

- Celi dan pokušavam da dobijem direktora ALM BiH Aleksandra Zolaka da ga, kao lekara i našeg radnika, pozovem u UKC da dođe ovde i da nađemo rešenje. Da vidimo koji su to članovi zakona, etikete na bocama ili šta drugo važnije od ljudskih života - rekao je Đajić, navodeći da je trebalo da i Zolak i Stanivuković dođu u UKC kako bi pomogli u prevazilaženju krize.

Do zaključenja današnjeg izdanja "Novosti" niko od zvaničnika nije mogao da potvrdi da li su obezbeđene nove količine kiseonika. Ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je da su se obratili na više adresa kako bi nabavili kiseonik za UKC RS i da su razmatrane tri ili četiri opcije.

Pojedine zdravstvene ustanove, poput JZU "Bolnica Zvornik", nemaju problem sa isporukom kiseonika jer imaju ugovor sa drugom firmom.

- Imamo potpisan ugovor i redovno snabdevanje. Nikakvih problema nismo imali s kiseoničkom terapijom. Imamo oko 83 odsto oporavljenih pacijenata koji su bili pod tom vrstom terapije i nismo imali nijednu nuspojavu - rekao je za "Novosti" direktor zvorničke bolnice Ivan Popović.

PRIVREMENO REŠENjE ZA KISEONIK

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić saopštio je sinoć da životi pacijenata više nisu u opasnosti i da je nađeno privremeno rešenje za snabdevanje UKC kiseonikom:

- Dobili smo potvrdu "Mesera" da će hitno uputiti jednu cisternu prema nama. Zahvaljujemo im se što su shvatili da je ova neverovatna, dramatična situacija stvarna i što su pružili ruku pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri