SUDIJA PEJOVIĆ NEGIRAO KRIVICU: Optužen da je trgovao uticajem

O. MATAVULj

27. 09. 2021. u 12:04

NEBOJŠA Pejović, suspendovani sudija Osnovnog suda u Banjaluci, negirao je krivicu po optužnici za trgovinu uticajem i krivično delo povrede zakona od strane sudije.

СУДИЈА ПЕЈОВИЋ НЕГИРАО КРИВИЦУ: Оптужен да је трговао утицајем

Foto: Skrinšot ATV/O. Matavulj

Pejović je krivicu negirao pred sudijom za prethodno saslušanje Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Okružnog suda u Banjaluci.

U optužnici se navodi da je Pejović 31. decembra 2019. godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci bio na ročištu radi prodaje nekretnina. Radilo se o četiri stana u Banjaluci, jednom poslovnom prostoru i vikendici s dvorištem u selu Ivanjska.

Na teret mu se stavlja da je, u nameri da ponuđaču advokatu Stojanu Vukajloviću pribavi imovinsku korist, sprečio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju. To je obrazloženo time da nisu uplatili obezbeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 maraka za učešće u nadmetanju.

- Nakon otvaranja javnog nadmetanja optuženi je ponudio na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM, odnosno jednu polovinu njihove procenjene vrednosti u izvršnom postupku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je Pejović utvrdio da samo advokat Vukajlović, kao ponuđač, ispunjava uslove za učešće u nadmetanju.

- Nakon što je prihvatio ponuđeni iznos za sve nepokretnosti, sudija je doneo nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju nepokretnosti - navodi se u optužnici Republičkog tužilaštva.

Drugom tačkom optužnice koja se odnosi na trgovinu uticajem Pejović se tereti da je od S. H. zatražio i 21. aprila ove godine primio 1.000 evra da bi, koristeći svoj sudijski uticaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci doneo zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtev za upis u sudski registar. Pejović je novac primio u označenim novčanicama u jednom ugostiteljskom objektu, što je policija pratila i uhapsila ga na licu mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri