DUPLIM FAKTURAMA PRIKRIVALI CENE: Zloupotreba službenog položaja "teška" 790.000 maraka

O. M.

18. 09. 2021. u 06:53

REPUBLIČKO javno tužilaštvo RS zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora direktoru Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS Branislavu Zeljkoviću, osumnjičenom za zloupotrebu službenog položaja "tešku" 790.000 KM.

ДУПЛИМ ФАКТУРАМА ПРИКРИВАЛИ ЦЕНЕ: Злоупотреба службеног положаја тешка 790.000 марака

Foto G. Šurlan

Zatraženo je i pritvaranje direktora "Prokontrola" Slavka Bojića, "Promedinga" Dragana Dubravca i turističke agencije "Travel for fan" Saše Markovića, koji se terete za pomaganje u zloupotrebi u postupku javne nabavke. Svi su sprovedeni u Okružni sud u Banjaluci koji će i odlučivati o pritvoru.

U predlogu, u koji su "Novosti" imale uvid, navodi se da se sumnja da su Bojić i Dubravac u martu prošle godine zaključili ugovor o konzorcijumu za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski za naručioca IZJZ, iako svesni da "Prokontrol" nije registrovan za promet medicinske opreme, u cilju da kao grupa ponuđača pribave korist. To im je, kako se navodi, omogućio tadašnji v. d. IZJZ Zeljković, koji je odlukom Vlade RS bio zadužen za nabavku opreme za suzbijanje kovida 19. Iskorišćavanjem službenog položaja, ali i vanrednog stanja u RS, s njima je nezakonito sklopio posao oko nabavki 50.000 respiratornih maski KN 95 ukupne vrednosti 345.000 KM, bez PDV.

Foto: G. Š.

Branislav Zeljković

Postupak je sproveden bez objave o javnoj nabavci, a "Prokontrolu" je tenderska dokumentacija dostavljena pre objave obaveštenja o nabavci. Navodi se da je "po prethodnom dogovoru" ta firma višestruko uvećala cene maski i to tako što ih je dva puta fakturisala kako bi se prikrila stvarna vrednost. Stvarna vrednost je bila 0,36 KM, a IZJZ su fakturisane po ceni od 6,9 KM. Time je "Prokontrolu" omogućena korist od oko 241.500 KM.

Zeljković i Marković osumnjičeni su i za pribavljanje koristi agenciji "Travel for fan" u iznosu od 550.000 KM. Ta nabavka se odnosila na medicinska zaštitna odela, maske i digitalne termometre, vrednosti 2,38 miliona KM, bez PDV.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor ni provere narudžbine, pa je umesto medicinskih dobio nemedicinska odela bez odgovarajuće deklaracije, sertifikata i standarda i koja nisu poreklom iz Kine, kao što su naveli, već su proizvedena u BiH. I tu je cena duplirana...

Odluka o pritvoru biće poznata danas, a medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ročištu. Ukoliko se dokaže krivica, Zeljkoviću i ostalima preti od 3 do 15 godina zatvora.

DOSTAVIO DOKUMENTACIJU

BRANISLAV Zeljković je tokom saslušanja rekao da nije počinio dela za koja se tereti, naglašavajući da nije bio u bekstvu, već da je imao zakazan pregled u Beogradu. Po saznanju da se za njim traga, tvrdi da se javio glavnom inspektoru Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS. Uhapšen je juče u 00.05, a tužilaštvu je dostavio dokumentaciju s ORL pregleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)