BUDIMO BAR MALO KAO NAŠI PRECI: U Modriči obeležen Dan srpskog jedinstva (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

15. 09. 2021. u 20:14

U MODRIČI je obeleženo 103 godine od proboja Solunskog fronta i Dan sve srpskog jednistva, slobode i nacionalne zastave.

БУДИМO БAР МAЛO КAO НAШИ ПРEЦИ: У Модричи обележен Дан српског јединства (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Ovom priliko rečeno je, da je srpska vojska na Solunu izvojevala jednu od najvećih pobeda i tako odredila celi tok Prvog svetskog rata. Sa područja Modriče na Solunskom frontu se borilo više od 300 boraca. Mnogi od njih su svoje kosti ostavili u gudurama Albanije, na Ceru, Kajmakčalanu, Solunu. Svezane zastave Repulike Srpske i Srbije simbolizuju jedinstvo srpskog naroda u Modriči i sa današnjeg obeležavanja šalju jasnu poruku „Budimo bar malo kao naši preci“.

U znak sećanja na 15. septembar 1918. godine u organizaciji Opštinsko udruženje solunskih potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca cveće na spomenik Solunskim dobrovoljcima položili su prestavnici Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca, prestavnici Boračke organizacije i opštine Modriča.

Modriča ne zaboravlja junake sa Soluna, pa je izgrađeno spomen obiležje u centralnom parku, formirano je Udruženje potomaka sa ciljem njegovanja uspomena na solunske heroje. Modriča ima skoro u centru grada i ulicu „Solunskih dobrovoljca“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)