ZA OPREMANJE ĐAKA I DO 500 MARAKA! Roditelji prazne novčanike jer je manje od mesec dana do početka nove školske godine

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 08. 2021. u 11:45

MNOGI roditelji Srpske ovih dana obilaze knjižare i druge radnje kako bi spremili svoje đake za početak nove školske godine.

ЗА ОПРЕМАЊЕ ЂАКА И ДО 500 МАРАКА! Родитељи празне новчанике јер је мање од месец дана до почетка нове школске године

Foto Vlada RS

Knjige, odeća, obuća, školski pribor, spisak je podugačak. Procena iz Udruženja potrošača, kao i roditelja je da je za opremanje jednog đaka potrebno oko 500 maraka. Kada se uzme da je prosečna plata u RS oko 1.000 KM to znači da za dva školarca jedna plata iz kuće ide na njihovu pripremu za školu.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don" u Prijedoru kažu da odeća i obuća predstavljaju najveći trošak za roditelje, pa tek onda knjige i pribor.

- Roditelji moraju deci kupiti pored knjiga majice, pantalone i patike, to su mnogo veći izdaci. Da biste dvoje dece spremili za novu školsku godinu, potrebno je izdvojiti i do 1.000 KM - kaže predsednica Udruženja "Don" Murisa Marić.

Ove godine manje novca će izdvojiti roditelji koji imaju školarce od prvog do četvrtog razreda, jer su za njih besplatni udžbenici i tu je ušteda oko 100 maraka.

Branka S., Banjalučanka, sprema dva đaka za školu i kaže za "Novosti" da joj za to treba mali kredit.

- Moja deca su peti i osmi razred. Nažalost, nismo u kategoriji za besplatne udžbenike, ali deci trebaju odeća i obuća, kao i knjige i drugi pribor. Što veća deca, više novca za odeću i obuću - kaže Branka.

Foto Glassrpske

U knjižarama širom RS već se uveliko pazare knjige za osnovce i srednjoškolce.

- Komplet udžbenika za peti razred košta oko 100 KM, za šesti 160, za sedmi razred 114, za osmi 144,50 i za deveti 133,50 KM. Knjige za srednjoškolce su od 10 do 20 KM po udžbeniku - kažu u knjižarama.

Ove godine prvi put Vlada RS je obezbedila besplatne udžbenike za osnovce. Natalija Trivić, ministarka prosvete RS, kaže da će Vlada u školskoj 2021/22. godini obezbediti besplatne udžbenike za oko 50.000 osnovaca, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja učenika osnovnih škola u RS.

- Prema podacima kojima raspolažemo, u školsku 2021/2022. godinu u aprilu i maju mesecu upisano je 8.949 učenika, što je za 173 učenika manje u odnosu na broj učenika koji je pohađao prvi razred u školskoj 2020/2021. godini. Imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, očekujemo da će do početka nove školske godine biti upisano još učenika - pojašnjava ministarka Trivić.

Foto Glassrpske

CENE RANACA I PERNICA

U KNjIŽARAMA cene ranaca se kreću oko 100 maraka, a cenu diktiraju veličina i model.

Pernice su oko 20 KM, sveske koštaju od pola marke pa do pet. Olovke, bojice i flomasteri se kreću, zavisno od kvaliteta, od marke po komadu ili do 10 KM za paket.

Knjige za osnovce i najuspešnije

BESPLATNE udžbenike dobiju svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pobednici republičkih takmičenja u prethodnoj školskoj godini, kao i svi učenici do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dete iz višečlanih porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a