SDA ČISTI PRAVOSUĐE: Šta se krije iza smene Gordane Tadić sa mesta glavnog tužioca BiH

S. MILjŠENOVIĆ

28. 07. 2021. u 06:08

BOŠNjAČKI politički korpus korak po korak zauzima pravosuđe BiH. Nakon smene Srbina Milana Tegeltije sa čela VSTS i imenovanja Halila Lagumdžije iz reda bošnjačkog naroda, na red je došlo Tužilaštvo BiH i smena glavne tužiteljke Gordane Tadić.

СДА ЧИСТИ ПРАВОСУЂЕ: Шта се крије иза смене Гордане Тадић са места главног тужиоца БиХ

Foto "Novosti"

Ona je smenjena u ponedeljak odlukom VSTS jer je pokrenut protiv nje disciplinski postupak. Iako će ostati još neko vreme na mestu tužioca dok se ne sprovede žalbeni postupak očigledno je da, kako kažu naši sagovornici, Sarajevo i SDA žele da potpuno ovladaju pravosuđem.

- Plan SDA je da se Tadićeva ukloni iz Tužilaštva BiH, jer je otvorila previše istraga o kriminalu članova ove partije. Kad se Tadićeva ukloni iz Tužilaštva BiH, Bošnjaci će da kontrolišu Sud BiH, Ustavni Sud BiH, VSTS i Ministarstvo pravde BiH - kažu izvori "Novosti".

Da je Tadićeva trn u oko Bošnjaka, potvrdio je i lider SDA Bakir Izetbegović koji je izjavio komentarišući njenu smenu sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH, da je imao primedbu na njen rad i da se "bavi isključivo Bošnjacima, posebno onima iz SDA".

- Nezamisliva je stvar da se ovo što se radilo Osmanu Mehmedagiću ili Fadilu Novaliću ili Selmu Cikotiću radi srpskim predstavnicima - dodao je Izetbegović.

SMENjENA Gordana Tadić, Foto Nezavisne Novine

On je naveo da je Tadićeva uradila "neke stvari u dodeljivanju predmeta".

- To Tužilaštvo koje je vodila Gordana Tadić se bavilo isključivo Bošnjacima, i to s fokusom na Bošnjake iz SDA. To je po meni neprihvatljivo - rekao je Izetbegović.

Dušanka Majkić, srpski delegat u DN Parlamenta BiH, kaže da se nažalost vraćamo u period od pre nekoliko godina kada je sve bilo podređeno bošnjačkoj politici i bošnjačkom pravosuđu.

- Očito je Tadićeva dodirnula previše slučajeva koji se tiču bošnjačkih političara i kao takvu je izgleda trebalo sada što pre maknuti - kaže Majkićeva.

Ona kaže da je i zanimljivo da niko iz međunarodne zajendice ne reaguje i očigledno je to i poruka RS kako će ubuduće raditi "bošnjačko nezavisno pravosuđe".

NAPADI ZBOG AFERA

NENAD Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske kaže da je očigledno da iza smene Tadićeve stoji umešanost SDA u mnoge afere u Federaciji BiH.

- Tu nisu čiste namere SDA, a verovatno će o tome razmišljati kada prestanu da napadaju RS - kaže Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024