POSEBNA ZATVORENA SEDNICA SKUPŠTINE RS U PETAK: Spremna dva nova zakonska rešenja kao odgovor na Inckovu odluku

R. S.

27. 07. 2021. u 14:33

POSEBNA sednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak, 30. jula sa početkom u 12 sati.

ПОСЕБНА ЗАТВОРЕНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС У ПЕТАК: Спремна два нова законска решења као одговор на Инцкову одлуку

Foto: Arhiva

Na sednici Kolegijuma NSR danas je odlučeno da će sednica biti zatvorena za javnost.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović je izjavio da je razlog što „niko ne želi da na ovoj temi skuplja političke poene".

Predložene su dve tačke - izmena Krivičnog zakona RS i donošenje Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH. U pitanju je poslednja odluka Valentina Incka o izmene Krivičnig zakona BiH, a u vezi sa zabranom negiranja genocida.

Pravni timovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će precizirati dva zakonska rešenja, a okvirno poznat njihov sadržaj.

Potpredsednik NSRS Milan Petković (Ujedinjena Srpska), kazao je da je pravni tim ove stranke u saradnji sa timom SNSD-a, pripremio predlog po hitnom postupku Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, kojim se kroz dva člana definiše da se neće primenjivati nametnuta odluka Incka, a u vezi sa zabranom negiranja genocida, te drugi član - da nadležni organi u Srpskoj neće sarađivati sa organima na BiH nivou u pogledu njene primene.

Profesorka krivičnog prava i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković rekla je da je predog teksta zakona u skladu sa evropskim principima, zasnovano na sličnim ili istim rešenjima koje imaju države članice Evropske unije.

Govoreći o izmeni Krivčnog zakona RS i „zabrani nazivanja srpskog naroda i Republike Srpske genocidnim", ona je rekla da ako bi to bilo kršenje slobode govora, „zašto onda zakoni Hrvatske i Slovenije imaju odredbe o povredi ugleda države ili naroda koji žive na toj teritoriji".

- Zašto bi onda neko nama u Republici Srpskoj osporavao da zaštitimo ugled Srpske  - rekla je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)