ŽRTVE PALE ZA SLOBODU NE SMEJU DA SE ZABRAVE: U Donjoj Trnovi obeleženo 80 godina od dizanja ustanka protiv fašizma (FOTO)

V. M.

26. 07. 2021. u 21:09

U DONjOJ Trnovi, kod Ugljevika, večeras je obeleženo 80 godina od dizanja ustanka protiv fašizma polaganjem cveća na spomen-obeležju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata.

ЖРТВЕ ПАЛЕ ЗА СЛОБОДУ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ЗАБРАВЕ: У Доњој Трнови обележено 80 година од дизања устанка против фашизма (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

U kosturnici spomen-parka iz Drugog svetskog rata leže posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR-a.

Predsednik SUBNOR-a Ugljevika Ratko Đurković, koji je organizator skupa, naglasio je da je ovaj memorijalni kompleks mesto sećanja na borbu protiv fašizma.

- Naš cilj je da što više mladih okupljamo i učimo na ovaj način o istoriji i slobodi, a veoma malo se u školskim udžebenicima danas uči o narodnooslobodilačkoj borbi - rekao je Đurković.

On je zahvalio brojnim delegacijama koje su učestvovali u manifestaciji, a posebno onima koji su došli iz Vojvodine i Srema, sa kojima ih vežu neraskidive veze iz Drugog svetskog rata u borbi protiv fašizma na ovim prostorima.

Predsednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić u ime domaćina pozdravio je skup naglasivši da se prisećamo svih koji su dali živote u borbi protiv anticivilizacijske nemani koja je pretila da potpuno promeni odnose među ljudima na planeti.

- Ogroman je broj onih koji su položili svoje živote za slobodu, a posebno nas raduje dolazak potomaka onih koji su branili ovaj kraj iz Srbije - rekao je Simić.

U ime Narodne skupštine Republike Srpske venac je položio Narodni poslanik Dalibor Stević iz Bijeljine. Stević je poručio da ova jubilarna godišnjica dolazi u trenutku kada sile koje su tada pobeđene, u delu međunarodne zajednice, ponavljaju određene retrogradne ideje koje su nekada zacrnile ceo svet.

Venac na spomen-obeležje je položio i pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske federacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)