I DOLI PIVSKI PAMTE ZLOČIN: Predlog još jedne rezolucije o genocidu na području Velike

M. SEKULOVIĆ

19. 07. 2021. u 07:39

U CRNOJ Gori još jedna rezolucija o genocidu u podčakorskom selu Velika na području opštine Plav!

И ДОЛИ ПИВСКИ ПАМТЕ ЗЛОЧИН: Предлог још једне резолуције о геноциду на подручју Велике

U Velici je 28. jula 1944. ubijeno 550 civila / Foto M. Sekulović

Posle NVO "Klub Velika", čija inicijativa čeka odgovor države, opštine Plav i Islamske zajednice Crne Gore, i Demokratskog fronta koji je podneo 28. decembra Skupštini Crne Gore, a takođe čami, "Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici" radi stavljanja u skupštinsku proceduru pokrenula su i četvorica poslanika Demokratske Crne Gore.

- Ovo je civilizacijski odnos prema nevino stradalim žrtvama sa ovih prostora. Nema i ne sme biti relativizacije bilo kog zločina. Očekujem podršku svih poslanika u Skupštini Crne Gore - saopštio je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

On je istakao da je, prema nepobitnim dokazima, od strane istih nacifašističkih formacija na prostoru Pive u Dolima Pivskim, početkom juna 1943. monstruozno i neselektivno ubijeno oko 1.290 civila, među kojima oko 550 dece, a u Velici, 28. jula 1944, oko 550 civila, uključujući decu i stare.

- S obzirom na to da je, pored ostalog, zločin obuhvatao masovna i neselektivna ubijanja nevinih, nenaoružanih i nebranjenih ljudi, bez obzira na njihov uzrast, i da je time bio sračunat na istrebljenje celih grupa, ovi zločini imaju nesporno genocidno obeležje - smatra Martinović.

I dok predlog Rezolucije o genocidu u Velici nikada nije došao na dnevni red zasedanja Skupštine Crne Gore, "Rezolucija o genocidu u Srebrenici", usvojena zahvaljujući glasovima poslanika partija na vlasti. Iz DF je "Novostima" rečeno da će Rezolucija o genocidu u Velici biti dopunjena i genocidom u Pivi, ali, tek kada se ova grupacija vrati u skupštinske klupe.

ZATVOR ZA ŽENE I DECU

AUTORI rezolucija zaboravili su da u njima pomenu da su balisti i vulentari Šemso, Rizo i Šabo Ferović u centru Plava 1941. godine formirali prvi logor za žene i decu u Evropi! Logori u Hrvatskoj osnovani su kasnije. Kroz logor je prošlo više od 500 žena i dece, pravoslavne veroispovesti, a kako tvrdi prof. dr Marko Knežević, u njemu je 31 dete umrlo od gladi i bolesti. Zločin sa svim elementima verske natrpeljivosti i elementima etničkog čišćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu