INCKOV POTEZ JE OTVORENI NAPAD: Zaharova o odluci visokog predstavnika - to je protivzakonito!

Novosti online

24. 07. 2021. u 07:16

DUBOKO smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim mešanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ИНЦКОВ ПОТЕЗ ЈЕ ОТВОРЕНИ НАПАД: Захарова о одлуци високог представника - то је противзаконито!

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Zaharova je istakla da "protivzakonite Inckove radnje protivreče njegovom Dejtonskom mandatu nepristrasnog i objektivnog posrednika".

- Inckova takozvana ''odluka'' o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminiše ''poricanje'' zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane - rekla je Zaharova.

Ona je napomenula da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

- Uvereni smo da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna delatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana - rekla je Zaharova.

Ona je upozorila da su ugroženi međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda.

- Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumevanje. Nažalost, Incko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savetu bezbednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana - poručila je Zaharova, dodavši da "odluka" Visokog predstavnika ne može imati pravne posledice.

- Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zameniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda, a visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao - poručila je.

Ovaj incident, navodi Zaharova, jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)