PREŽIVELI SMO HITLERA, PA ĆEMO I VISOKE PREDSTAVNIKE: Lider NPS - deo međunarodne zajednice deluje po principu sile

S. M.

23. 07. 2021. u 18:39

DARKO Banjac, lider Narodne partije Srpske, kaže da je sada više nego jasno da deo međunarodne zajednice, pogotovo visoki predstavnici ne deluje u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim normama i evropskim konvencijama, nego deluju po principu sile.

ПРЕЖИВЕЛИ СМО ХИТЛЕРА, ПА ЋЕМО И ВИСОКЕ ПРЕДСТАВНИКЕ: Лидер НПС - део међународне заједнице делује по принципу силе

Darko Banjac / Foto: Novosti

- Sila je jedino što oni znaju. Deo međunardne zajednice želi silom a ne izborima i demokratskim putem da menja i političku strukturu u BiH, što je naravno neprihvatljivo, ne samo za Republiku Srpsku već i za svakog normalnog čoveka koji smatra da su demokratski izbori jedini put kako se dolazi negde do vlasti - kaže Banjac.

On kaže da je Incko pokazao ovom odlukom da ne postoji međunarodno pravo, da ne postoje međunarodne konvencije. Visoki predstavnik nema mandat, niti ga je ikad imao da donosi i nameće bilo kakave odluke i zakone.

- To može samo zemlja domaćin. Zamislite sada kada bi mi nametnuli neki zakon jednoj Nemačkoj ili Austriji iz koje Incko dolazi - kaže Banjac.

On poručuje da je zanimljivo da Incko nikada nije osudio ratne zločine nad Srbima, niti je ikada rekao da se u Drugom svetskom ratu dogodio genocid.

- Ni u Drugom svetskom ratu fašističke zemlje nisu uspele da zatru seme srpskog naroda koji je slobodarski narod i uvek se borio za svoju slobodu. Očigledno da nacističke zemlje nisu uspele Srbima da uzmu ono što je svetinja, a to je sloboda. Ono što nije uspelo u Drugom svetskom ratu ustašama, Nemcima i fašistima, neće poći za  rukom ni delu međunarodne zajednica koja sada pokušava da to uradi - ističe Banjac.

On od Incka očekuje da se izvini srpskom narodu za sve ono što su napravile Nemačka i Austrija u Drugom svetskom ratu. Podseća ga da je u sistemu logora Jasenovac bio jedini logor za decu.

- Incko treba da se izvini za sve što su Srbima napravile nacistička Austrija i Nemačka. Incko neka objasni zašto on sedi sa ratnim zločincima i veliča ratne zločine mnogih oficira iz FBiH koji su proterali Srbe iz FBiH. Očekujem od Incka izvinjene svim porodicama ubijenih Srba u Sarajevu i u svim gradovima FBiH - ističe Banjac.

On kaže da povezivanje nametnutog Inckovog zakona sa odlukama Suda u Hagu koji je osnovan samo da sudi Srbima, znači satanizaciju srpskog naroda.

- Mi smo preživeli mnoge ratove, naciste, fašiste i ugnjetavanje, preživeli su Srbi i Hitlera, a preživeće i deo međunarodne zajednice koja očigledno želi da srpski narod nestane sa ovih prostora - poručio je Banjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)