BESPLATNI UDŽBENICI ZA SVE OSNOVCE: Najveći grad Srpske prvi postavio standarde u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 07. 2021. u 07:13

BANjALUKA je postala prvi grad u regiji u kome će svi osnovci dobiti besplatne udžbenike. Radi se o 12.000 porodica u najvećem gradu Srpske.

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ: Највећи град Српске први поставио стандарде у Босни и Херцеговини, али и у региону

Foto Grad Banjaluka

Podela udžbenika osnovnim školama na području grada biće organizovana od 3. do 12. avgusta. Pored knjiga za osnovce od 3. do 9. razreda, za koje je sredstva od 1,5 miliona maraka izdvojila Banjaluka i osnovci prvog i drugog razreda dobijaju besplatne udžbenike u sklopu programa od Vlade RS koji se provodi u svim opštinama RS. Za ovu namenu Vlada RS godišnje izdvoji tri miliona maraka. Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kaže da je ponosan što je ovo napokon postalo realnost, a ne obećanje.

- Javljaju nam se porodice sa troje mališana koji su osnovci, pa to je za njih ušteda veća od 400 KM. Uštede koje mi pravimo građani osete u svojim kućnim budžetima. Mi sada možemo da kažemo roditeljima da ne kupuju udžbenike, da penzioneri kupuju jeftinije mesečne karte. Takođe, dobijaju nove parkove, igrališta - istakao je Stanivuković i dodao da je Banjaluka prvi grad u BiH i regionu koji se odlučio na ovako odvažan potez.

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je dobra odluka Skupštine i grada Banjaluke da svi učenici osnovnih škola dobiju besplatne udžbenike i da je to dobar primer svim gradovima i opštinama u Srpskoj.

- Takođe, nadam se da će u narednom periodu Skupština i gradska vlast Banjaluke početi sa uplatom novca, u iznosu od 500 KM svakoj porodilji u Banjaluci, jer je tako predviđeno budžetom grada - rekao je Dodik.

ZA DVA OSNOVCA UŠTEDA POLA PLATE

Banjalučanka Dragana L. kaže, za "Novosti", da je majka četvoro dece, a dvoje su školarci.

- Besplatni udžbenici mi mnogo znače jer je postalo nemoguće kupiti knjige, pribor i odeću deci za školu, a da pritom ostane novca i za ostale izdatke. Potrošačka korpa i primanja nas prosečnih građana su u velikom raskoraku, tako da svaka pomoć dobro dođe. Ovaj septembar ćemo dočekati bar malo rasterećeniji upravo zbog besplatnih knjiga - kaže Dragana.

Foto Novosti

Brankica S. ističe da su besplatni udžbenici veliko olakšanje za roditelje i ogromno rasterećenje kućnih budžeta.

- Ako u porodici, poput moje, imate dva osnovca, to je ušteda od preko 300 KM za dva kompleta udžbenika. To je za neke roditelje pola plate. U septembru, kada morate izdvojiti novac i za opremu školaraca, školski pribor, te još za ogrev, a već ste se neposredno pre toga istrošili za godišnje odmore, besplatni udžbenici su zaista velika stvar i radujem se ovakvoj najavi gradskih vlasti u Banjaluci - kaže Brankica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice