OBELEŽENA SLAVA UGLJEVIČKOG HRAMA: Svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop Fotije uz prisustvo opštinskih vlasti (FOTO)

V.M.

14. 07. 2021. u 15:35

NjEGOVO preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u ugljevičkom hramu Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana koji danas proslavlja istoimenu slavu.

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА УГЉЕВИЧКОГ ХРАМА: Свету архијерејску литургију служио епископ Фотије уз присуство општинских власти (ФОТО)

foto: V.M.

Episkop Fotije je rekao da je šokiran izjavom evropskih zvaničnika da Srbe treba satanizovati jer neće u NATO i osudio tu hajku na srpski narod.

- Ovih dana nas je po ko zna koji put šokirala izjava nekih evropskih političara i zvaničnika koji kažu, pošto Srbi neće u NATO pakt mi treba da govorimo protiv njih i da ih satanizujemo, to da bude evropski odgovor za Srbe - rekao je vladika besjedeći na hramovnoj slavi u Ugljeviku.

Episkop Fotije je ocijenio da je ta opšta hajka koja se vodi protiv srpskog naroda i hajka protiv pravoslavne crkve, jer je Crkva jedno sa narodom.

- U takvom vremenu živimo, neprestano na raspeću i stradamo, ali nećemo se pokolebati, jer imamo naše svetinje i taman kad klonemo duhom tu je Bog da nas okrepi, tu su svetitelji naši da nas podignu i da idemo ponosno uzdignute glave i dostojanstveno", poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

foto: V.M.

Episkop Fotije je vjernicima uputio poziv "da budu ljudi", ponosni i dostojanstveni, kakvi su pravoslavni Srbi bili kroz istoriju, navodeći da to znači dobri domaćini, upravitelji svoga naroda, dobri sveštenici, kaluđeri u manastirima, da dobro vaspitavaju svoju djecu u svetosavlju.

- Mnogima smeta srpski pravoslavni narod na poziciji na Balkanu gdje se mnoge carevine prelamaju i vrlo često smo zbog toga bili žrtve, ali kad god budemo na raspeću i kad stradamo onda nas Bog podiže i vaskrsava", rekao je vladika Fotije.

Kao primjer tog vaskrsenja naveo je Crnu Goru, ocjenjujući da su pravoslavni Srbi i Crnogorci našli dušu svoju kroz litije, sabrani od jedne do druge svetinje i manastira.

Vladika Fotije je u besjedi govorio i o virusu korona, radujući se okupljanju naroda u hramu bez zaštitnih maski i ocjenjujući da je to znak slobode i pobjede nad ovom nesrećom koja je zadesila svijet.

- Ljudi hoće slobodu, a sloboda hoće ljude, Bog nas je stvorio da budemo slobodni - istakao je vladika Fotije.

foto: V.M.

Episkop zvorničko-tuzlanski rekao je da u svijetu medicina postaje glavna grana znanja, ali da zemaljska nauka može dati odgovore na ono što je od ovoga sveta, a da odgovore na ono što je više od toga, pitanja vječnoga života, daju Bog, svetitelji, čudotvorci i blagodat Duha svetoga koja obitava u Crkvi Božijoj.

foto: V.M.

Slava hrama obilježena je Svetom arhijerejskom  liturgijom, litijom, ophodom, parastosom za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz ugljevičkog naselja Sjever i lomljenjem slavskog kolača.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić zahvalio je Episkopu Fotiju jer neprestano okuplja vjerni narod ove podmajevičke opštine u vjeri i ljubavi.

- Ugljevik polako postaje duhovni centar, a uloga lokalne zajednice je da zajedno budemo sa Svetom crkvom i narodom, da se zajedno pomažemo, a upravo je crkva vijekovima unazad održana narod na ovim prostorima - rekao je Perić.

Jedan od priložnika ovog hrama poslanik u predstavničkom Domu parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić odlikovan je od Episkopa Fotija arhijerejskom pohvalnicom.

Nešić je istakao da je arhijerejska pohvalnica velika čast ali i obaveza da i u budućem putu pomaže crkvu i narod.

„Uvijek se trudim da budem na putu vjere koja kaže da se volimo, da gradimo a ne da rušimo, da pomažemo jedni drugima a ne da se spotičemo", poručio je Nešić i čestitao slavu sveštenstvu i prohijanima ovog kraja.

foto: V.M.

Protojerej-stavrofor Duško Tanacković, starješina hrama, rekao je da će mošti svetitelja, ljekara i čudotvoraca Kozme i Damjana, bit u hramu u Ugljeviku do 28. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni