VENČIĆI I LILE ZA ZDRAVLJE: Ivanjdanski običaji u Semberiji i Majevici (FOTO)

B.M.

06. 07. 2021. u 17:41

I OVE godine, uoči Ivanjdana 7. jula, prostor oko bijeljinske zelene pijace bio je pretesan za sve prodavačice ivanjskog cveća i venčića.

ВЕНЧИЋИ И ЛИЛЕ ЗА ЗДРАВЉЕ: Ивањдански обичаји у Семберији и Мајевици (ФОТО)

Foto: V.M.

Vredne žene Semberije i Majevice, uz pomoć unuka, na licu mesta su plele venčiće raznih veličina po želji kupaca, pri tom koristeći ivanjsku travu, poljsko cveće, kantarion i bosiljak, uz nezaobilaznu glavicu belog luka upletenu u venčić.

Ovim venčićima, u predvečerje uoči Ivanjdana,tradicionalno se okite dvorišna kapija, kućna vrata, bunar, pčelinjaci i ambari, kako bi se, po narodnom verovanju, domaćinstvo zaštitilo od svakog zla, a prizvalo zdravlje i napredak.

Iako je do Petrovdana još nekoliko dana, uz ivanjske venčiće prodavane su i petrodanske lile, koje se prave od suve trešnjeve kore, a koje mališani pale uoči Petrovdana, kako bi se oterale demonske sile od ljudi, životinja i useva. U toku lilanja, istovremeno su paljene velike vatre na seoskim raskrsnicama, koje su momci i devojke preskakali "radi zdravlja".

Joka Gašić i Marko Mihajlović iz Suvog Polja, koji su prodavali venčiće i lile u ovom podmajevičkom mestu, kažu da su lilanje i petrovdanske vatre, običaj koji ovde nikada nije prekidan.

- Uoči Petrovdana, nakon lilanja, grupa mališana obilazi seoska domaćinstva sa klepetušama i pesmom bude domaćina, da mu požele zdravlje, pune ambare i torove, a domaćica mališane nagrađuje nezaobilaznim suvim sirom - zarcom i slatkišima...

Običaj je u Semberiji da se lilari i njihova pesma ne odbijaju čak i ako je porodica i domaćinstvo u žalosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri