VRATITI STARU SLAVU ERGELI: Prnjavorska farma rasnih konja na Vučijaku nekada bila atrakcija za turiste

N. ĐURIĆ

07. 07. 2021. u 08:13

NEĆEMO se zadovoljiti samo da ima dovoljno hrane za konje i novca za plate radnika, već ćemo obezbediti prihode od škole jahanja i drugih turističkih aktivnosti, kako bi nadaleko čuvena prnjavorska ergela lipicanera bila atrakcija i izazov posetilaca sa raznih strana sveta.

ВРАТИТИ СТАРУ СЛАВУ ЕРГЕЛИ: Прњаворска фарма расних коња на Вучијаку некада била атракција за туристе

Foto Ninko Đurić

Ovo su nakon sastanka u Prnjavoru optimistički najavili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i načelnik Darko Tomaš.

Teme sastanka bile su i poljoprivredna proizvodnja, kao i ubrzavanje procesa uknjižavanja prnjavorskog poljoprivrednog zemljišta na Srpsku i njegova raspodela ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Pašalić i Tomaš su konstatovali da je ergela "Vučijak" najperspektivniji subjekat na području ove krajiške opštine, ali da je "neophodno osmisliti dodatne sadržaje koji će privući širu pažnju ljudi da je posećuju".

- Nismo zadovoljni osmišljavanjem dodatnih sadržaja na ergeli jer nije dovoljno imati samo dovoljno hrane za konje i novca za plate radnika, nego treba obezbediti prihod od turističkih aktivnosti. Dogovorili smo se kako da pomognemo upravi Ergele - saopštio je nakon sastanka ministar Pašalić.

POSETA Ministar Pašalić u Prnjavoru, Foto Ninko Đurić

On je najavio da će se u ovaj projekat uključiti i druga ministarstva, pre svega Ministarstvo trgovine i turizma. Sledi izrada više neophodnih projekata.

- Već imamo značajna sredstva od prodaje objekta u gradu koji je bio u vlasništvu ergele i želimo do jeseni da počnemo konkretno raditi na terenu. Nastojimo da se već u toku godine vide konkretni rezultati - optimista je Pašalić.

Načelnik Tomaš konstatovao je da je zajednička želja da na ergeli bude napravljen iskorak i da ona dobije sadržaje koje javnost očekuje.

- Naša namera jeste da u narednom periodu budu sanirani infrastrukturni objekti i organizovana škola jahanja. Opština Prnjavor je preuzela obavezu da u što kraćem roku izradi projekte sanacije koje će dostaviti nadležnom ministarstvu -najavljuje Tomaš.

Ministar Pašalić je konstatovao da je Prnjavor i dalje veoma važna i uspešna lokalna zajednica u poljoprivrednoj proizvodnji, a, pre svega, proizvodnji mleka.

ATRAKCIJA Ergela "Vučijak" kod Prnjavor, Foto Ninko Đurić

RATARI ČEKAJU NA ZEMLjIŠTE

NAČELNIK Tomaš je upozorio da na području opštine ima još 1.300 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nije adekvatno raspoređeno poljoprivrednicima, u okviru zakupa ili koncesije.

- Za taj deo zemljišta je pokrenut spor sa bivšim preduzećima, a od dinamike uknjižavanja zemljišta na RS koju obavlja RUGIP zavisiće dalje aktivnosti na podeli zemljišta poljoprivrednicima, koji na to godinama čekaju - ukazao je Tomaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)