OBELEŽENA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA DERVENTE: Od okupacije hrvatsko-muslimanske krvave koalicije do slobode i statusa razvijenog grada (FOTO)

N. ĐURIĆ

05. 07. 2021. u 15:46

POLAGANjEM venaca i služenjem parastosa za 608 poginulih boraca Vojske republike Srpske danas je u Derventi obeležena 29-godišnjica oslobođenja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, od okupacije regularne Hrvatske vojske i domaće hrvatsko-muslimanske krvave koalicije.

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ: Од окупације хрватско-муслиманске крваве коалиције до слободе и статуса развијеног града (ФОТО)

Foto: N.Đurić

Na Centralnom spomen obeležju vence su položili gradonačelnik Dervente Milorad Simić, kao i delegacije Skupštine grada, boračkih organizacija iz ovog grada i Prnjavora, Šamca i Vlasenice.

Poštu su odali i predstavnici udruženja ratnih zarobljenika, invalida,veterana, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, starješina VRS, policije, SUBNOR-a i političkih partija.

Gradonačelnik Derventa Milorad Simić je podsetio na put od nerazvijene i u ratu porušene lokalne zajednice, pa do statusa grada.On je naglasio da je 4. juli najznačajniji datum u novijoj istoriji Dervente i Repulike Srpske, „dan kada su srpske jedinice ušle u grad i obezbedile slobodu i mir svima onima koji su se opredjelili da tu žive, bez obzira na veroispovest, nacionalnost ili političko opredjeljenje“.

SLOBODA, STOP OKUPACIJI I LOGORIMA

-4. jula 1992. jedinice VRS su ušle u Derventu, oslobodile administrativno sedište grada i donele slobodu. Tog dana su prestali da postoje logori, prestala su zarobljavanja, mučenja, silovanja, torture. Jednostavno, vratio se život u Derventu-podsetio jeČedo Vujičić, predsednik skupštine Gradske Boračke organizacije.

On je podsetio da su najveći doprinos oslobađanju Dervente dale dvije derventske brigade-27. Motorizivana i Osinjska, ali i druge jedinice VRS.

-Nećemo odustati od ideje da u nekoj novoj raspodeli obezbedimo i oblik regionalnog centra. Kada god se sastanemo i položimo cveće uvek mislimo na one koji su živote dali-608 mladih života. Uvek moramo pripaziti na one koji su dali svoju djecu, a to su roditelji i bliža rodbina i u granicima u kojima je moguće to činimo. Nikada ne smemo zaboraviti ljude koji su dali svoj deo tela i mislim da oni zauzimaju značajno mesto u Derventi-istakao je Simić.

U prostorijama Centra za kulturu priređen je svečani prijem povodom 4. jula, a organizatori obeležavanja bili su gradska Boračka organizacija i gradska uprava Dervente.

Nakon žestokih 15-dnevnih borbi, Derventa je osolobođena 4. jula 1992., nakon čega su ukinuti logori, zaustavljena zarobljavanja, silovanja, mučenja i proterivanja srpskog naroda, koje je od aprila upadom preko reke Save Hrvatske vojske počinila hrvatsko-muslimanska krvava koalicija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili