PORESKE KONTROLE U RS: Polovina „muljala" sa fiskalnim kasama, inspektori poručili „nema zaštićenih"

R. S.

05. 07. 2021. u 15:13

INSPEKTORI Poreske uprave su širom Republike Srpske započeli opsežnu akciju pojačanih posebnih kontrola u vezi evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i prijavljivanja radnika, a od 115 kontrola, izdata su 62 prekršajna naloga zbog utvrđenih nepravilnosti i to na ukupan iznos kazne od 165.500 maraka.

ПОРЕСКЕ КОНТРОЛЕ У РС: Половина „муљала са фискалним касама, инспектори поручили „нема заштићених

Foto: Brankica Spasenić

- Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 28 poreskih obveznika izrekli usmeno rešenje, tj. meru privremene zabrane obavljanja delatnosti koja neće biti izvršena ukoliko poreski obveznici u roku od 72 časa od izricanja mere,  uplate izrečenu novčanu kaznu. Takođe, inspektori su izrekli i dva pisana rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, u trajanju od 15 i 30 dana. Pored toga, u okviru ovih kontrola inspektori Poreske uprave RS su otkrili i pet neprijavljenih radnika  - istakli su u Poreskoj upravi RS.

Kažnjeni su brojni poreski obveznici, širom Srpske, a Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS je  istakao da podaci govore da još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji ne prijavljuju radnike i ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge.

- Time vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju onim poreskim obveznicima koji posluju u skladu sa zakonskim propisima. Naše opredeljenje i u narednom periodu će biti objektivan pristup svakoj kontroli sa ciljem da suzbijemo nelojalnu konkurenciju i sve obveznike uvedemo u legalno poslovanje. Za nas nema privilegovanih niti zaštićenih poreskih obveznika. Treba da shvate da se utaja poreza na ovakav način apsolutno ne isplati. Pozivamo građane da prijave sve uočene nepravilnosti  - dodao je Maričić.

Inspektori Poreske uprave RS će i u narednim danima nastaviti sa akcijom pojačanih kontrola na teritoriji cele Republike Srpske.

- Kontrole će biti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda i to u smenama, pa ovom prilikom pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da u vreme letnje sezone, kada je i promet najveći, budu privremeno zatvoreni  - poručili su iz Poreske uprave RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)