FATA ORLOVIĆ NIJE USPELA U SVOJOJ NAMERI: Draško Stanivuković potvrdio - gradi se novi hram, krst sa srušene crkve će biti na njemu

Novosti online

10. 06. 2021. u 19:29

PRAVOSLAVNA crkva u Konjević polju, čije rušenje je zahtevala Fata Orlović, u čemu je na kraju i uspela, biće obnovljena na inicijaticu opštine Bratunac. Podršku će pružiti i grad Banjaluka sa oko 50.000 km, potvrdio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

ФАТА ОРЛОВИЋ НИЈЕ УСПЕЛА У СВОЈОЈ НАМЕРИ: Драшко Станивуковић потврдио - гради се нови храм, крст са срушене цркве ће бити на њему

Foto: Printscreen

Posle odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se sruši Crkva Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, što je i tražila Fata Orlović na čijem se imanju nalazila svetinja, načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić najavio je donošenje Odluke o izmeni Regulacionog plana za naseljeno mesto Bratunac, gde će biti izgrađeni pomenuti hram i obeležje.

- Hram će biti izgrađen u centru grada i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalim samo zato što su bili pravoslavni Srbi i biće simbol vaskrsenja srpskog naroda. Nakon nemilih događaja od prethodne subote, kada je na neprimeren i vandalski način porušen pravoslavni Hram Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju na ovom području, a i šire, došlo je do opravdanog ogorčenja naroda i nažalost, do potencijalnih međunacionalnih tenzija - piše u saopštenju načelnika Bratunaca.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji se oglasio pošto je crkva u Konjević Polju srušena i najavio pomoć ovog grada za gradnju nove crkve kaže da su oni "svim srcem za to da se svetinje bilo koje vere obnavljaju i grade".

- Naša je dužnost kao najvećeg grada u Republici Srpskoj da pružimo podršku u izgradnji i obnovi crkava, kao što radimo u Banjaluci, tako i u celoj Republici Srpskoj. Na kraju, borili smo se za naše svetinje i u Crnoj Gori, a kamoli da nećemo za one u RS ili bilo gde u svetu - naglašava on.

Grad Banjaluka, dodaje Draško Stanivuković, godišnje izdvaja značajna sredstva za obnovu crkava i manastira na teritoriji Banjaluke, ali zbog specifične situacije, može da pruži i podršku u vezi sa obnovom, odnosno izgradnjom nove crkve, umesto porušene crkve u Konjević Polju.

- Uvek sam se stavljao na raspolaganje i lično, pored podrške Grada, kad su ovakve teme u pitanju, jer smatram da ako kao čovek imam tu mogućnost, treba i lično da pomognem. Istu takvu praksu želimo i po pitanju crkve u Konjević Polju. Kao gradonačelnik Banjaluke u dogovoru sa resornim odeljenjima doneli smo odluku da odvojimo oko 50.000 KM u ovom trenutku kao vid podrške izgradnji nove crkve - kaže Stanivuković.

Ta podrška može biti, napominje on, donirana i kroz materijal i kroz finansijska sredstva, a pomoć će početi da se realizuje kad budu dobili zvanični račun i sve bude provereno.

- Naravno, verujem da će se tome priključiti i građani Banjaluke. Mi smo ovim gestom poslali jasnu poruku da legalizujemo i obnovimo sve verske objekte i želimo da ih sačuvamo kao potvrdu širine koju Banjaluka ima, kao i da je to grad koji pripada svim građanima i verama. Ponosan sam na to što se pored mog kabineta nalazi Hram Hrista Spasitelja, malo dalje katolička katedrala i Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija - ističe Draško Stanivuković.

Spremni smo, da čuvamo ono što je naše, a poštujemo tuđe, dodaje on, napominjući da u samom gradu ima dosta verskih objekata sa nerešenim pravno-imovinskim odnosima, kao i da Grad aktivno učestvuje u tome da se to reši.

Opština Bratunac u svrhu izgradnje hrama otvorila je namenske račune za uplatu sredstava, te svako ko želi da pomogne, može to da učini.

Nezvanično je rečeno da su se predstavnici Opštine sastali i sa članovima Fondacije "Lazarica", koji su prvi pokrenuli akciju obnove porušene crkve. Međutim, s obzirom da u Konjević Polju nema Srba, pa stoga ni srpske imovine, niko u tom selu nije želeo da proda zemljište za izgradnju nove crkve, pa je doneta odluka da se podigne Saborni hram u Bratuncu na kome će biti istaknut krst crkve čije je rušenje tražila Fata Orlović.

Fata Orlović umrla - lažna vest

Iako na društvenim mrežama kruži vest da je umrla Fata Orlović, ona je i dalje hospitalizovana u UKC u Tuzli, ali je u stabilnom zdravstvenom stanju.

Kao što je poznato, Fata Orlović je prekjuče hospitalovana u Kliniku za plućne bolesti u Tuzli zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno komplikacija kliničke slike pluća, što joj je i ranije stvaralo probleme.

Kako je juče potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Fata Orlović je stabilnog zdravstvenog stanja i nije ni u kojem slučaju životno ugrožena.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)