OBUKAO KINESKE MODELE U NAŠE NOŠNJE: Delegacija iz Kine na izložbi "Nasleđe i kreartivnost“ u Novom Sadu (FOTO)

Lj.P.

24. 05. 2024. u 21:38

U KULTURNOJ stanici Eđšeg u Novom Sadu otvorena je izložba „Nasleđe i kreativnost“ a učestvovao je i samouki modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača.

ОБУКАО КИНЕСКЕ МОДЕЛЕ У НАШЕ НОШЊЕ: Делегација из Кине на изложби Наслеђе и креартивност“ у Новом Саду (ФОТО)

FOTO: privatna arhiva

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Komunističke partije Kine koju je predvodio Jin Li, kineski ambasador u Srbiji Li Ming, kao i Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu i Violeta Đerković, direktorka Kulturnih stanica.

Surovi se predstavio sa četiri velikoformatna svoja najnagrađivanija rada, koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji. Fotografija Arhangela Mihaila u srpskoj narodnoj nošnji iz Janja sa mačem u ruci iruskom ikonom, čiji je autor Surovi, izazvala je najveće oduševljenje, a štampana je i na koricama kataloga izložbe.

Modni fotograf iz Kisača je sa svojim timom obukao kineske modele u naše narodne nošnje, pšto je izazvalo još veće interesovanje kineske delegacije.

Generalani sekretar Pekinga Jin Li obišao je radove umetničkog fotografa i sa njim razgovarao o narodnim nošnjama, modernoj interperetaciji narodnih nošnji na etno haljinam i sličnosti simbola na na našim i narodnim nošnjama u Kini. Partijskom sekretaru Pekinga Jin Liu, uručen je poklon, 100 godina stara slika, na kojoj su predstavljena deca kako prave lava. Poklon mu je uručio Miljan Pavel Surovi.

- Za mene je bila velika čast da izlažem umetničke radove zajedno sa kineskim autorima – kaže Surovi. - Narodna nošnja je kultni simbol kako Kine, tako i Srbije. Radujem se da suse kineskoj delegaciji kao i brojnoj kineskoj publici svidele moje fotografije sa srpskim ratnicama koje u narodnoj nošnji sa udajnim oglavljima drže mačeve, ikone, jabuke, tanjire. Impozantno je je koliko mogu umetnička dela fotografije devojaka u narodnim nošnjama nositi energije i duhovnosti da zaintrigiraju i jednu veliku Kinu. Moje fotografoije prezentuju Kisač, Grad Novi Sad i celu Srbiju u najboljem mogućem svetlu.

Surovi kaže da ga raduje što su mogli do sada u Kulturnom centru u Kisaču, čiji je direktor, da ugoste već tri kineske delegacije, sa pekinških univerziteta, delegaciju profesora iz Kine i delegaciju sa prvog foruma kulturne saradnje između Kine i Srbije.

- Upravo ovakava prijateljski i otvoren, neformalan pristup predstavljanja kulturne baštine kroz prezentaciju izložbi, starog nameštaja, starih narodnih nošnji, modernih etno haljina, kreativnog ateljea, foto studija, kao i degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta je primer dobre prakse, kulturne saradnje između Kine i Srbije – kaže modni fotograf Surovi. - Ovako se gradi čelično prijateljstvo.

Surovi je spomenuo i zasluge sadašnjeg predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića za dobijanje titule Evrospke prestonice kulture – Novi Sad 2022, ali i da je unapredio u infrastrukturnim ulaganjima Kulturni centar kisač i Kisač kao prigradsko mesto Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)