SREĆNI U KUĆI OD SLAME I BLATA: Ivana i Dušan se vratili iz Kine i započeli život na obroncima Rtnja

J. ĆOSIN

06. 01. 2024. u 07:45

SUPRUŽNICI Ivana Bogdanov i Dušan Crkvenjakov vratili su se iz Kine gde su radili četiri godine i započeli život na obroncima Rtnja, u okolini Boljevca, gde su potpuno sami napravili kuću od 65 kvadrata, uglavnom od blata i slame. Odluku su doneli dok su u vreme pandemije kovida 19 danima bili zatvoreni u stanu u Kini. Kupili su plac usred šume, daleko od civilizacije i godinu dana živeli u kamp-prikolici, dok su gradili svoj dom.

СРЕЋНИ У  КУЋИ ОД СЛАМЕ И БЛАТА: Ивана и Душан се вратили из Кине и започели живот на обронцима Ртња

Foto: J. Ćosin

Odlučili su se za slamu i blato jer je prednost takve kuće višestruka. Osim što je jeftinija od cigle, slama je odličan izolator, a blato dobar akumulator toplote.

- Kuća od slame je zdravija, jeftinija, efikasnija, toplija i od prirodnih materijala.

Ideja se rodila dok smo bili u Kini, u vreme korone, iz osećaja da ne možeš ništa sam da uradiš, da sve zavisi od sistema i od toga gde te stave. Tada smo shvatili da moramo da imamo nešto naše - priča Ivana za "Novosti".

Osim njih dvoje, zaselak ima još dva domaćinstva, a najbliža prodavnica udaljena je desetak kilometara.

- Imamo komšije koji su tu već osam godina. Od njih nas deli par brežuljaka. Oni takođe imaju kuću od slame i od njih smo učili najviše. Bili tu za sve što nam je trebalo. Gruba gradnja bez nameštaja i sređivanja kupatila, koštala nas je oko 10.500 evra, a da smo radili ciglom bilo bi dvostruko više - objašnjava Ivana.

Sada kada je zima zakucala, shvatili su, kažu, da su pametno postupili.

- Ne znamo koliko ćemo drva potrošiti, jer nam je prva zima u njoj. Ali, slama je energetski vrlo efikasna. Tokom decembra, kad je dan sunčan, preko dana nismo ložili, a u kući je temperatura bila oko 25 stepeni. Biće još i bolje kada je završimo u potpunosti, planiramo i staklenik da nadogradimo za prednji deo kuće i predsoblje na zadnjem - objašnjava Ivana.

Grade staklenik kao izolator

PLANIRAJU Ivana i Dušan da naprave još jednu sobu, kada dobiju potomstvo, a na proleće staklenik koji će kuću učiniti energetski efikasnijom:

- Južna strana treba da bude što više u staklu, po mogućstvu i staklenik ispred, da bi zimsko sunce grejalo i staklenik i kuću. A, kada zađe, noću, kuća se ne hladi, jer je staklenik zapravo izolator s južne strane, a severna strana biće više izolovana što debljim zidom od slame.

Kuća od slame iz koje pogled seže u beskrajne daljine, otkrivajući lepotu prirode, Ivani i Dušanu je i radno mesto. Njih dvoje onlajn predaju engleski jezik Kinezima, proizvode liposomalni vitamin C i zdravu hranu, beru pečurke... Sve to, tvrdi Dušan, bilo je vredno truda da naprave svoj mali raj.

- Živeli smo bez vode i struje u prikolici dok smo krčili put, čistili plac, a onda i prionuli na posao. Najteže je bilo mešanje blata i maltera, i nošenje kofa, jer jedna puna ima 50 kilograma - priča Dušan.

Dodaje i da na njihovom imanju gotovo da nema štetnih materija, a sve funkcioniše kao "krug".

- Struju dobijamo iz agregata, a vodu nemamo pa skupljamo kišnicu sa krova, kroz mrežasti filter, u dva rezervoara od 2.500 litara. Potom je pumpamo u treći iznad kuće, da bismo imali prirodan pad ka kući. Zasad imamo jednu česmu u kući - pojašnjava.

Kod njih je i toalet neobičan.

- Koristimo kompost toalet, tako da ne koristimo septičke jame. Voda kojom peremo suđe i veš, takođe, ide u biofilter gde se filtrira kroz kamenje i tu se sade trska, vrba i biljke koje vole vodu i istovremeno prečišćavaju. Za pranje koristimo ekološke sapune i deterdžente da bismo što manje zagađivali sopstvenu zemlju - kaže Dušan.

Život u harmoniji sa prirodom, kažu, nikada više ne planiraju da zamene onim u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?