AKO KREĆETE NA KOPAONIK OVE ZIME, NE SMETE DA PROPUSTITE OVAJ BISER: Originalna vodenica koja melje i heljdu, radi od 1936. godine! (FOTO)

S.BABOVIĆ

04. 01. 2024. u 07:00

BRUS – OD svih turističkih atrakcije koje se mogu videti na Kopaoniku, vodenica Lapčevića u selu Lepenac na Kopaoniku jedna je od najstarijih, jer bez prestanka melje žito od 1936. godine!

АКО КРЕЋЕТЕ НА КОПАОНИК ОВЕ ЗИМЕ, НЕ СМЕТЕ ДА ПРОПУСТИТЕ ОВАЈ БИСЕР: Оригинална воденица која меље и хељду, ради од 1936. године! (ФОТО)

Foto:Porodicna arhiva

Stari točak nisu zaustavili ni potonji svetski ratovi, ni veliki zemljotres, koji je pogodio ovu srpsku planinu 1980. godine. Učinila je to reka Rasina ovog juna, razarajući delove vodenice, koja je decenijama dragulj okoline Brusa.

- Oštećenja su bila zaista velika, kao i u celoj opštini, odnet je deo postrojenja, vade, prilaz, tako da je vodenica prvi put za devet decenija postojanja prestala da radi – kaže za "Novosti" vodeničar Radoslav Radmanović, čiji je deda Svetovid Lapčević podigao staru vodenicu. - Izbetonirali smo prilaz i ojačanja, imamo i građu za krov, a radili smo sami i tako uštedeli novac.

Obnovu čuvene vodenice pomogli su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i opština Brus. Radoslav Radmanović svedoči za "Novosti" da vodenica ne donosi veliku zaradu, ali je za porodicu vodeničarstvo više od tradicije.

- Brižno čuvamo originalnu dedinu dokumentaciju, dozvolu za korišćenje postrojenja i autentičan projekat crtan rukom iz 1934. godine, kada se rodila ideja o vodenici – svedoči za „Novosti“ Radoslav. - U vodenici rade tri kamena, na jednom se melje samo stočna hrana, na drugom pšenica za proju i na trećem druge žitarice, poput heljde. Svaki nam je kamen dragocen. A čuvamo i reku, jer nema gradnje drugih postrojenja ovde na Rasini, dokle god se naš točak okreće.

Za meštane Lepenca i drugih kopaoničkih sela, pšenica iz ovog mlina smatra se najzdravijom. Ovde su čitave generacije mlele žito. Danas domaćinstva žive skromno i obrađuju po 20-ak ari zemlje, ali nemale parcele i posedi donose samo netaknutu organsku hranu. Voće se ne prska otrovima.

Verovatno da stari Svetovid Lapčević, deda po majci vodeničara Radoslava, nije mogao ni da sanja da će njegova vodenica postati kultna.

- Osim meštana, dolaze nam i turisti, rado se fotografiše u objektu - kaže nam Radoslav.

I dok posetioci stvaraju nove uspomene, Radmanovići i Lapčevići čuvaju svoju staru, vodeničarsku. Pogača je na Kopaoniku svetinja.

DOZVOLU ZA RAD IZDAO JE BAN

BAN niški Matković izdao je dozvolu za vodenicu davne 1936. godine.

- Odobrava se Svetovidu Lapčeviću iz Lepenca podizanje i upotreba postrojenja vodenice sa pet pari kamenova, na mestu zvanom "Gornje Polje", atar opštine lepenačke, sreza Kopaoničkog, na levoj strani reke Rasine - stoji u originalnoj dozvoli, koju čuvaju potomci starog vodeničara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!