ČOVEK KOJI NIKADA NIJE ZAIGRAO ZA FK PARTIZAN: Bio je supertalentovani fudbaler, ali nije hteo da napusti svoj Kopaonik

S.BABOVIĆ

28. 11. 2023. u 11:15

NjEGOVO ime nije upisano u istoriju FK Partizan, a izvesno bi bilo, samo da toliko nije voleo rodni kraj.

ЧОВЕК КОЈИ НИКАДА НИЈЕ ЗАИГРАО ЗА ФК ПАРТИЗАН: Био је суперталентовани фудбалер, али није хтео да напусти свој Копаоник

Foto:Arhiv G.Minic,S.Babović

Aleksandar Cane Saulović iz Brusa bio je 50-ih godina jedna od najtalentovanijih fudbaler SFRJ. Kako otkriva istaknuti publicista Goran Minić, u upravo objavljenoj knjizi „Bilo jednom u Brusu“, Saulovića je primetio poznati Marko Valok u sezoni 1950/1951, kada je Brusjanin služio vojsku i igrao za reprezentaciju.

- Valok ga je odveo u Partizan na proveru, uspešno je prošla, ali Saulović je počeo da se lomi, kako da napusti Brus - piše Goran Minić. - Trajalo je to dugo i konačno, nije mogao bez Rasine i svoje varoši. Kada je profesionalnom fudbalu rekao zbogom, okrenuo se svom klubu. Igrao i bio najbolji.

Fudbalski stručnjaci su verovali da Saulović traći svoj talenat igrajući za mali klub podno Kopaonika. Saulović je mislio drugačije. Uživao je igrajući, doneo je titulu najboljeg strelca. Sa oduševljenjem se prisećao kasnije kako su bruski fudbaleri odlazili na utakmicu u živopisnom transportu. Da bi igrao protiv FK Sandžak i FK Deževa, do Novog Pazara putovalo se ravno tri dana, tamo i nazad.

- Išli smo kamionom, slama i mi u njoj - posvedočio je svojevremeno Miniću Aleksandar Cane Saulović.

Kada je okačio kopačke o klin, postao je uspešan privrednik. Bio je direktor Trgovinskog preduzeća „Kopaonik“ i direktor „Brusjanke“, koja je postizala sjajne rezultate.

- To je bilo neverovatno vreme odanosti i ljubavi za fudbal u Brusu, to je Caneta sputalo da zaigra za Partizan - piše Goran Minić.- Da nije bilo tako, ko zna gde bi završio, jer u fudbalu je sve znao.

Priča o Aleksandru Sauloviću, koji je bio simbol Brusa, jedna je od desetine objavljenih u originalnoj knjizi Gorana Minića. Publikacija donosi i neobična svedočanstva o poznatim domaćinima, muzičarima, zanatlijama i ljudima o kojima se i danas sa nostalgijom priča u maloj varoši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave