UMESTO MIS, ZEVS IZABRAO RAT: Na Idi, sada Kazdagu, u Egejskoj Turskoj, gde je po predanju održan prvi izbor za najlepšu ženu (FOTO)

Boris Subašić

08. 11. 2023. u 20:00

IZBOR za mis sveta, prvi u istoriji, održan je na gori Idi i završio se - Trojanskim ratom.

УМЕСТО МИС, ЗЕВС ИЗАБРАО РАТ: На Иди, сада Каздагу, у Егејској Турској, где је по предању одржан први избор за најлепшу жену (ФОТО)

Foto:B.Subašić

Organizator takmičenja bila je boginja razdora Erida kojoj nisu poslali pozivnicu na svadbu kralja Peleja i boginje Tetide. Ona je uvređena i besna uletela na slavlje i bacila na gozbenu trpezu zlatnu jabuku uz reči: "Neka je uzme najlepša". Sujetne olimpske boginje su se počupale oko jabuke razdora i planina Ida je postala pozornica prvog izbora za mis, a docnije Zevsova loža iz koje je posmatrao Trojanski rat.

Tako je govorio vodič Bariš Toktaš dok smo se penjali serpentinama uz padine Ide, današnjeg Kazdaga, iznad Edremitskog zaliva u Egejskoj Turskoj. Uputili smo se ka loži olimpskog gromovnika na visu Adatepe koji izbija iz boka planinskog masiva koji se prostire na 700 kilometara kvadratnih.

Foto:B.Subašić

Pozornica prvog svetskog izbora za mis na Idi

Boje i mirisi usputnih šumaraka maslina, borova i čempresa koji rastu iz narandžasto-crvenog tla prošaranog sivim stenama deluju natprirodno. Putnik je prosto razočaran što ne vidi fantastična bića iz mitova koja su Idu nastanjivala i pre Helena i njihovih Olimpskih božanstava.

Foto:B.Subašić

Magični pejzaž Ide iznad Južnog Egeja

Doveli su ih drevni Frigijci, koji su oko 12. veka pre nove ere ovde stigli sa Balkana, iz današnjeg srpskog Podunavlja. Oni su Idu nazivali planina Boginje Kibele, Velike majke, praroditeljke svega što postoji. Njene lepe sveštenice su živele kao vile u planinskim gajevima i učestvovale u raskalašnim frigijskim svečanostima. Sa takvom reputacijom nije čudo što je ova planina izabrana za pozornicu nadmetanja u lepoti.

Foto: Vikipedija

Rubensova vizija teškog izbora trojanskog princa Parisa, koja je boginja najlepša  

- Zevsova supruga Hera, njegova omiljena kći Atina i boginja ljubavi Afrodita došle su sa Ide kod Zevsa sa zlatnom jabukom razdora i tražile da on presudi kojoj od njih pripada - pričao je Bariš. - Gromovnik se našao u neobranom grožđu, kako da presudi između žene, kćeri i boginje koja je znala za sve njegove tajne ljubavne avanture, a bilo ih je napretek. Mudro se izvukao rekavši im da je najbolje da sudija izbora za mis bude Paris, lepi sin Trojanskog kralja, koji je živeo na Idi. Sve tri boginje - kandidatkinje su varale i pokušale da ga korumpiraju obećavajući mu kule i gradove. Afrodita je bila najuspešnija, sa ponudom da će mu obezbediti ljubav najlepše smrtnice, Jelene.

Foto:Vikipedija

Boginja razdora Erida je svojom zaltnom jabukom zakuvala Trojanski rat

Paris je proglasio Afroditu za mis, a ova mu je pomogla da zavede i otme Jelenu. Ljubomorne gubitnice jedva su dočekale da pomognu Ahajcima koji su tražili osvetu. Da bi zadovoljile sujetu, Troja je morala da propadne. Ova priča svuda deluje kao lepa legenda, osim na Idi u suton, kada sunce iskri kroz tamne siluete borova izuvijanih vetrom s mora.

Na stazi ka vrhu Adatepe tada se sreću mnogi zaljubljeni parovi, koji podsećaju da je ovo planina večne magije i ljubavi.

Foto:B.Subašić

Zevsova osmatračnica na kojoj su Heleni podigli oltar

Zahvaljujući njoj i Afroditi, kazuju helenske legende, trojanska loza ipak nije ugašena. Boginja ljubavi je, kazuje mit, lutala Idom, naišla je na naočitog trojanskog plemića Anhisa i osvojila ga. Plod romanse bio je Enej, legendarni junak Troje, koji je posle propasti grada otplovio na Zapad. Etrurci sa Apenina su pominjali Eneja u svojim legendama, a kada su ih Rimljani pokorili uz blago i žene uzeli su im i predanje: proglasili su Eneju za osnivača Rima. Mudrujući o bogovskim lascivnim avanturama stigli smo na ravni vrh Adatepea. Pod drevnom maslinom ukazala se velika ozidana konstrukcija nalik ogromnom ognjištu, antički žrtvenik, a iza njega orijaški cilindrični kameni stub u koji su uklesane spiralne stepenice do platoa vrha. Njega su mukotrpnim radom izravnale neke drevne ruke i napravile ritualni kompleks. Kraj njega vlada gužva parova koji uživaju u zalasku sunca nad Južnim Egejem i pogledu na obližnje ostrvo Lazbos.

Foto:B.Subašić

Ostaci Zevsovog oltara

- To je Zevsov oltar podignut na mestu sa koga je gromovnik gledao Trojanski rat - objašnjavao je Bariš. - Mnogi me pitaju kako je mogao da ga gleda, kada se Troja odavde uopšte ne vidi. Odgovor je, logično, da je reč o božanstvu kome je sve moguće, pa i da gleda kroz planinu na Trojansku ravnicu. Meni ipak izgleda verovatnije da je Zevs pobegao u ovu lepotu da odmori od ljutnje boginja, žene i kćeri, nezadovoljnih rezultatima izbora za mis.

Foto:B.Subašić

Zaljubljeni parovi na antičkom svetilištu

SAVRŠENI MIR I TIŠINA

Foto:B.Subašić

Seoski turizam na božanskoj planini

U ZELENILU Adatepea kriju se kamene zgrade istoimenog starog mediteranskog sela uskih ulica, nekada većinski naseljenog Grcima. Posle razmene stanovništva Grčke i Turske mnoge kuće su decenijama ostale puste. Krajem devedesetih u selo su došli ljudi iz velikih gradova kojima su dosadili gužva i vreva. Obnovili su kuće i započeli novi život. Uglavnom se bave turizmom, jer gosti iz primorja vole da dođu u savršeni mir i tišinu božanske planine Ide.

Foto:B.Subašić

Čudesni pejzaži Ide

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)