MISTERIJA "BELOG ANĐELA" NA GROBLJU U VRANJU: Podignuta pre gotovo 100 godina, pomerana nekoliko puta

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

02. 11. 2023. u 15:29

NAJSTARIJE gradsko groblje u Vranju, Šaprance, krije mnoge tajne oko kojih se decenijama raspredaju priče. Jedna od njih je i misteriozna skulptura pored spomenika, sa desne strane od ulaza u Crkvu Svete Petke. Spekulisalo se da je ovaj, kako su ga nazvali - "Beli anđeo" bio inspiracija i Bori Stankoviću, kao i da je više puta premeštan po groblju.

МИСТЕРИЈА БЕЛОГ АНЂЕЛА НА ГРОБЉУ У ВРАЊУ: Подигнута пре готово 100 година, померана неколико пута

Foto: Privatna arhiva

Načelnik gradske uprave Dušan Aritonović, istraživač kulturne baštine grada, kaže da je fasciniran lepotom skulpure i da je došao do podataka kako se našla na ovom delu groblja.

Foto: J. Stojković

Skulptura je delo poznatog vajara Nikole Lukačeka podignuta 1930.

- "Beli anđeo" predstavlja malu Vukosavu Lulu Mirković, koja je 1930. umrla sa nepune tri godine. Reč je o nadgrobnom spomeniku rađenom po narudžbini njenog oca Dragoslava, visokog oficira Kraljevine Jugoslavije, i majke Jelene. Nastao je u trenucima velike tuge i bola zbog preranog odlaska njihovog anđela još neraširenih krila - kaže Aritonović.

Skulptura je delo beogradskog vajara i kamenoresca Nikole Lukačeka, autora mnogih kulturno-istorijskih spomenika. 

Foto: J.S.

Dušan Aritonović

- Grob male Lule je nedaleko od skulpture, koja je sada na mestu gde je premeštena pre oko pola veka, jer je bila oborena. Tridesetak godina po izmeštanju, opet je oborena i značajno oštećena, ali je rekonstruisana, mada deo ruke i deo krila nikada nisu pronađeni - objašnjava Aritonović.

On dodaje da je tokom istraživanja za svoj rad otkrio da stara vranjska porodica Mirković više nema živih potomaka.

IPAK NIJE INSPIRISALA BORU

GROBLjE gde je nekada bio i "Sirotanski dom" o kome je Bora Stanković pisao u delu "Božji ljudi" poštuju mnogi jer tu počivaju mnogi znameniti Vranjanci. Ali skulptura "Beli anđeo" nije bila inspiracija Bori, budući da ga pominje u nekoliko dela, jer je mala Lula rođena 10 dana posle smrti velikana naše književnosti - kaže Dušan Aritonović. 

- Ali statua male Vukosave Lule Mirković i danas tu stoji, dočekuje i podseća. I kao da sve vreme njena malena glavica nešto razmišlja, rasuđuje i prosuđuje. Onako bosa, pognute glave, u dugoj haljinici, sa buketićem cveća u levoj ruci - priča Aritonović.

Starešina Hrama Svete Petke, sveštenik Dejan Škarić kaže da su poslednjih godina preduzete mere da se skulptura obezbedi:

- Groblje na Šapranačkom ridu je najstarije aktivno groblje u gradu. Najstariji spomenik je iz 1786. podignut trgovcu Mihajlu Pogačareviću, pretku Sime Pogačarevića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!