KIKICA SE LAVOVSKI BORI ZA ŽIVOT: Veterinari na Paliću čine sve da mladunče pronađeno u Subotici preživi

J. LEMAJIĆ

26. 09. 2023. u 12:38

MALA lavica koja je u četvrtak primljena u Prihvatilište za životinje Zoološkog vrta na Paliću u jako je lošem stanju, a veterinari se bore za njen život.

КИКИЦА СЕ ЛАВОВСКИ БОРИ ЗА ЖИВОТ: Ветеринари на Палићу чине све да младунче пронађено у Суботици преживи

foto: J.L.

- Dehidrirana je, slaba i neuhranjena. Odmah po prijemu videlo se da joj je loša krvna slika, ima upale u organizmu, anemiju, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je bila u bolovima - objavio je Zoološki vrt na Paliću. - Odmah je pregledana: urađen joj je ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi. Data joj je infuzija, vitamini, različite injekcije za jačanje, protiv bolova i upala.

Foto Zoo-vrt Palić

Lavica Kikica posle operacije

Izgleda da mala lavica, koju su veterinari nazvali Kikica, nikada meso nije okusila.

OPERISANA UPRKOS RIZIKU

RENDGENSKI snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj delimični prelom, pa je, uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, operisana. Zbog povreda kostiju, ona će i posle operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu.  

- Po reakciji na meso deluje da ga nikada ranije nije dobijala za hranu. Posle terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare, pa nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu, kao što su bubrezi i jetra - objašnjavaju stručnjaci. - Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje i oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju.

Kikicu je u četvrtak na Čantavirskom putu u Subotici pronašao jedan vozač, koji je odmah pozvao policiju. Kako saznajemo, okupljenima je odmah bilo čudno što ne beži, već dopušta da se mazi, što nije svojstveno divljim zverima, ma u kom dobu da su. Lavica je očigledno bila na izmaku snage.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)