BIBLIJSKO DRVO UKRAS TVRDOŠA: Trebinjski manastir poznat po maslinama - Oko svetinje 1.600 stabala grčkih i italijanskih sorti

D.Curać

09. 09. 2023. u 08:45

NA području grada Trebinja u poslednjih nekoliko godina sve je više onih koji su odlučili da se bave uzgojem maslina, a upravo maslinarstvo ponovo je postalo brend trebinjskog manastira Tvrdoš, koji je vekovima bio čuven i po vinima i po maslinovom ulju.

БИБЛИЈСКО ДРВО УКРАС ТВРДОША: Требинјски манастир познат по маслинама - Око светиње 1.600 стабала грчких и италијанских сорти

Foto: D. Curać

Manastir Tvrdoš svakog svog posetica ostavlja bez daha zbog svoje lepote, a dodatno je ukrašen sa oko 1.600 stabala maslina, biblijskog drveta koje je čitave godine zelenog lista.

Foto: D. Curać

- Obnova maslinjaka u manastiru Tvrdoš nadomak Trebinja počela je 1999. godine, zaslugom vladike Atanasija, koji je iz Grčke doneo prve sadnice maslina, a nakon više od 20 godina imamo više od 1.600 stabala grčkih i italijanskih sorti. Maslina je biblijsko drvo, simbolika liturgijskog i crkvenog života, plemenito drvo koje, kao i svako drvo, traži ljudsku pažnju i brigu - rekao je jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš.

Hercegovačka maslina uskoro bi trebala biti zaštićeni brend, a već sada po kvalitetu može se meriti sa najkvalitetnijim maslinama na svetu.

Foto: D. Curać

- Jedino u zapadnoj Hercegovini i ovde kod nas u Trebinju maslina može da se uzgaja, a po tim karektirstikama maslinovog ulja ono će uskoro postati zaštićeni brend. Bog nam je dao sunce i vodu, koju toliko ne traži ali drvo masline traži da je strmina i da ima sunca - dodao je jeromonah.

Poklon od Amfilohija

PREMA rečima jeromonaha Porfirija, maslina osim toga što ima prelep izgled, može da traje hiljadama godina, a najstarije stablo u manastiru Tvrdoš staro je više od 350 godina.

- Ovde imamo poklon od mitropolita Amfilohija vladiki Atanasiju maslinu koja je preko 350 godina stara. Donesena ja iz Bara, a hvala Bogu neko nepisano pravilo da ona može tri puta da se presađuje i rađa kao da nikada nije presađivana - rekao je otac Porfirije.

Ovo stablo izuzetno je zahvalno, ali kao i svaka druga biljka zahteva svakodnevni rad.

- U drugom mesecu počinje da se orezuje, a treba i nekoliko puta da se prska protiv bolesti do berbe. U svakom sluačaju maslina mora da se pazi i obilazi, odnosno svaka traži da joj dođeš i makar samo da je pogledaš - naglasio je otac Porfirije.

Foto: D. Curać

Prema njegovim rečima, bratstvo manastira Tvrdoš nastaviće da širi svoje maslinjake.

- Najviše se bavimo proizvodnjom maslinovog ulja, uglavnom za manastirske potrebe i za prodaju u okviru manastira. Ovakvo ulje proizvedeno je na tradicionalan način bez ikakvih hemijskih dodataka, a ubeđen sam da će u skorijoj budućnosti u Hercegovini maslinarstvo nadskočiti vinagradarstvo - zaključio je jeromonah Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)