LESKOVAČKI ĆEVAPI I PRAVO I OBAVEZA: Natpis "leskovački roštilj" i danas garantuje više posla i bolju zaradu

Игор Митић
Igor Mitić

05. 09. 2023. u 18:30

Nema grada u Srbiji gde se mnogi ugostiteljski objekti ne reklamiraju natpisom „leskovački roštilj“ iako on možda Leskovac nije ni video. Tako je bilo i pre osam decenija o čemu su pisali tadašnji novinari koji konstatuju da se na pomen ovog grada ljudi prvo sete velikih leskovačkih fabrika i neizostavnih ćevapčića.

ЛЕСКОВАЧКИ ЋЕВАПИ И ПРАВО И ОБАВЕЗА: Натпис лесковачки роштиљ и данас гарантује више посла и бољу зараду

foto: NM Leskovac

Ovaj specijalitet sa roštilja i tada je bio popularan u celoj zemlji, jer su ih Leskovčani, kao i danas, pravili majstorski. U tom gradu, koji je krajem tridesetih godina prošlog veka imao nešto više od 20.000 stanovnika, za jedan dan se jelo blizu 5.000 ćevapa.

foto: NM Leskovac

Zbog toga je Leskovac imao veliki broj roštilj majstora koji su radili u sopstvenim lokalima, drugi su imali svoje roštilje po popularnim kafanama, a treći su ih pekli po ulicama.

- U Leskovcu nema ni jednog građanina koji ne smatra za svoju dužnost i pravo, da bar dva puta nedeljno, ne ruča ili večera ispred ćevabdžinice sa svojom porodicom. To je minimum koga se tačno pridržavaju najsiromašniji kao i najbogatiji. A ima ljudi koji se mesecima hrane ili bar samo večeraju ovaj specijalitet – objavila je „Politika“ u septembru 1939. godine.

Novinari ovog lista donose sliku Leskovca tog doba čiji bitan segment čine specijaliteti sa roštilja.

foto: NM Leskovac

- Celog dana na pijaci ili na saboru možete da vidite oznojenog čoveka, kako premeće ćevapčiće, trpa ih u lepinje, koje leže na gomilama pored roštilja, i deli naokolo. Ovakva radnja se otvara na uglu ulice ili na sredini. Gde god uveče sede ljudi ispred kafana, gde god ujutru ulaze na posao, gde god se danju zadržavaju i prolaze tu odmah zadimi vatra ispod roštilja, na kome zamiriše pečeno meso – navode tadašnji novinari i ističu da svi oni koji, iz bilo kog razloga dođu u Leskovac, na kraju zasednu ispred „prodavnica ćevapa“.

Iako je u to vreme privredna kriza „teško pogodila mnoge čaršije“, leskovačka se držala prilično dobro. Preduzeća stalno niču, a ona koja postoje, stalno se šire. Kriza se još mnogo manje oseća među roštiljdžijama. To je posao koji, kako se konstatuje, s pravom donosi pare.

Nije ni čudo da u ovom gradu na jugu Srbije i dalje traje kult jela sa roštilja koji se poslednje 33 godine neguje i gastronomskom manifestacijom pod nazivom „Roštiljijada“. Da bi zaštitili svoj brend Leskovčani su minule decenije zaštitili geografsko poreklo roštilj mesa i tako pokušali da sačuvaju „leskovački roštilj“ za sebe, ali bez obzira na to i danas se širom Srbije, pa i u regionu specijaliteti sa roštilja reklamiraju kao „leskovački“, a da nisu ni videli Leskovac.

foto: NM Leskovac

BURE MU DONEO PLANETARNU SLAVU

Svetsku slavu roštilju iz Leskovca doneo je Miodrag Gligorijević poznatiji kao Dragi Bure, čovek koga je, nakon što je uživala u njegovim specijalitetima, poželela da upozna i engleska kraljica Elizabeta. Kuvao je Dragi Bure za mnoge uticajne državnike, goste Josipa Broza Tita, i to zahvaljujući znanju i iskustvu stečenom u radnji svog dede Dimitrija i oca Milana koje je stalno unapređivao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku