SRUŠEN U "OLUJI", OBNAVLJA SE UZ POMOĆ VLADE SRBIJE: Dom kulture u Bosankom Grahovu otvorio vrata prvi put od 1995. godine (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

31. 07. 2023. u 19:53

U ZLOGLASNOJ operaciji "Oluja" porušeni Dom kulture "Gavrilo Princip" u centru Bosanskog Grahova, koji se sada obnavlja sredstvima Vlade Srbije, pre nekoliko dana doživeo je trenutak nekadašnjeg života.

СРУШЕН У ОЛУЈИ, ОБНАВЉА СЕ УЗ ПОМОЋ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Дом културе у Босанком Грахову отворио врата први пут од 1995. године (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

U unutrašnjosti koja je još devastirana i oštećenog plafona, bez pregradnih zidova, odgovarajućih podova i ikakvog nameštaja, održano je književno veče, verovatno, prvo otkako je ovaj gradić napustila većina stanovništva avgusta 1995, a zgrada, kao i sve druge, uništena.

Život domu vratila je, bar na dan, promocija zbirke pesama "Žito i vila" Nemanje Zivlaka, Grahovljaka koji živi u Nemačkoj. Rođen u Resanovcima, rodni kraj je napustio skoro kao dete. Izbeglica je najpre postao u Semberiji, a nešto kasnije bolji život potražio je u inostranstvu. 

- Ljudi imaju različite snove, a retki ih ispune. Neko sanja svetske pozornice, prijeme i impozantne, prepune sale. Ja sam sanjao Dom kulture "Gavrilo Princip", razrušen, spaljen, porobljen i uništen, ali moj. Jedan svoj san sam ispunio - emotivno i nadahnuto rekao je Zivlak posle promocije.

I mimo svih očekivanja, promocija je bila dobro posećena. Ništa lošije od onih koje se organizju u velikim gradovima. Da čuju Zivlaka došli su njegovi zemljaci, čak iz okolnih sela udaljenih i po 30 kilometara. Na kraju su i jedni i drugi bili jednako zadovoljni. Osećanja su preplavila i one Grahovljane koje uspomene vežu za rodni grad i Dom kulture, pa su autoru uputili dirljive reči podrške.

- Nešto najlepše što u poslednje vreme videh, a vezano je za Grahovo. Čestitam od srca na uspehu, na ostvarenom snu, nastavi da ih pleteš, nižeš, neguješ i ostvaruješ. Pored istinske publike koja je došla, slušale su te sve duše koje su ostavile trag i deo svog života baš tu, na tom mestu. Hvala ti što si u našim dušama datakao jednu lepu iskru - poručila je Sanja Lukač, iz Banjaluke.

ČITA SE SA OBE STRANE

PROMOCIJA poezije Nemanje Zivlaka održana je u okviru obeležavanja godišnjice rođenja Gavrila Principa. Predstavljanje su organizovali Opština Bosansko Grahovo i "Književni esnaf" iz Beograda. Knjiga "Žito i vila" čita se sa obe strane, po uzoru na Pavićev i Pekićev "Peščanik". To je prva Zivlakova knjiga, izašla je prošle godine i u njoj su zastupljene rodoljubiva i ljubavna poezija. 

U Domu kulture u Grahovu nekada su bili muzejska postavka, biblioteka, sala za filmske projekcije i koncerte, disko klub, kafe. Dom je bio ponos gradića, u kojem se okupljala omladina i za koji mnoge Grahovljake, sada u zrelim godinama, vežu lepe uspomene iz mladosti. Porušeni Dom kulture "Gavrilo Princip" sada se obnavlja uz pomoć Vlade Srbije.

- Novac za radove u prvoj fazi obnove dala je Republika Srbija i svaki evro je namenski iskorišćen. Na objekat je postavljen potpuno novi krov i stavljena je aluminijumska stolarija. Sve je urađeno onako kako je glavnim projektom predviđeno. Sredstva su uredno opravdana kod davaoca na način kako je predviđeno sporazumom - navodi Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!