SRPSKA DECA U PRIZRENU: U Svetim Arhangelima učili kaligrafiju i našu istoriju

Dragana ZEČEVIĆ

12. 07. 2023. u 15:08

U MANASTIRU Svetih Arhangela kod Prizrena održana je još jedna letnja škola kaligrafije i istorije koja je završena izlaganjem kaligrafskih radova učesnika. U ovoj jedinstvenoj školi u našoj zemlji, koju je sedmi put organizovalo Društvo prijatelja Manastira Sveti Arhangeli, učestvovalo je 42. dece iz Srbije, kao i troje iz Kanade.

СРПСКА ДЕЦА У ПРИЗРЕНУ: У Светим Архангелима учили калиграфију и нашу историју

FOTO PRIVATNA ARHIVA

- Za razliku od prethodnih, ove godine imali smo i majstora kaligrafije, Dušana Mišića, vrhunskog znalca ove tehnike iz Beograda, kao i Tanju Boroto, njegovu pomoćnicu. Deca uzrasta od 10 do 18 godina učili su tehnike pisanja segment po segment, da bi tek peti dan naučili da pišu slova - objašnjava Novakova koja je učesnicima držala časove istorije pored nekadašnjeg grobnog mesta cara Dušana.

Privatna arhiva

Učesnice škole kaligrafije

Osim časova i ispunjenog druženja u pauzama, polaznici škole obilazili i svetinje grada na Bistrici: Bogorodicu Ljevišku, Crkvu Svetog Spasa, kao i druge znamenitosti carskog Prizrena. Imali su i vrlo zanimljive časove veronauke koje im je držao Dejan Ristić, nekadašnji profesor prizrenske Bogoslovije.

Mali Popovići došli iz Kanade

ŠKOLA je zatvorenog tipa, a u odabiru polaznika odlučivali smo u kontaktu sa profesorima i nastavnicima iz škola koje pohađaju. O boravku troje mališana iz Kanade odlučili su njihovi roditelji, majka Ivana i otac Vanja Popović. Njihova Anđelija (10) je učestvovala u školi kaligrafije, a Vasilija (6) i Lazar (8) su crtali i precrtavali fragmente i simbole iz Miroslavovog jevanđelja. Iako Popovići nisu rodom sa KiM zavoleli su Prizren i zato su specijalno došli da borave sa decom tokom škole kaligrafije - kažu iz Društva prijatelja svetih Arhangela. 

- Oduševljena sam ovom školom i Prizrenom. Posebno sam srećna zbog druženja sa decom sa Kosova i Metohije koja se zaista razlikuju od mojih vršnjaka iz Novog Sada jer su neposredniji, komunikativniji i otvoreniji. Ali, posebno sam srećna jer sam naučila kaligrafsko pisanje slova - kaže nam Simona (13).

Ona dodaje i da su se njihovi završni radovi odnosili na verske citate patrijarha Pavla, ali i na mudre misli Matije Bećkovića, Meše Selimovića i drugih naših književnih velikana.

Privatna arhiva

Na času istorije

- Osnovna ideja ove škole jeste da se u našim starim manastirima uči ono pismo kojim se pisalo u srednjem veku. Baš u Arhangelima postojala je pisarnica u kojoj se pisalo kaligrafskim pismom - kažu iz Društva prijatelja Svetih Arhangela, organizatora ove škole koju je delom finansiralo Ministarstvo kulture Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)