RUSKI ŠPIJUN TRAŽI ŽENKU: Kita belugu Hvladimira norveške i švedske vlasti sumnjiče da je agent Moskve

Boris Subašić

31. 05. 2023. u 18:19

Kit osumnjičen 2019. kao ruski špijun u norveškim vodama, pre dva dana je primećen u blizini obala Švedske, što je izazvalo podozrenje vlasti.

РУСКИ ШПИЈУН ТРАЖИ ЖЕНКУ: Кита белугу Хвладимира норвешке и шведске власти сумњиче да је агент Москве

Foto: Printscreen

Kit nazvan Hvladimir se "duže od tri godine spuštao niz gornju polovinu norveške obale pre nego što je pre nekoliko meseci iznenada ubrzao, prešao drugu polovinu puta i ušao u vode Švedske" otkrio je britanski "Tajms".

Pre četiri godine su dobroćudnog morskog sisara uhvatili morski biolozi iz Norveškog direktorata za ribarstvo. Posle toga su saopštili svoju sumnju da je on verovatno pobegao "iz nekog ograđenog prostora gde su ga trenirali ruski marinci, jer je izgledalo da je navikao na ljude". Kao dokaz priložen je pojas skinut sa Hvladimirove glave, na kome su se nalazili nosač pogodan za akcionu kameru, bez kamere, i natpis, na engleskom, "Oprema Sankt Peterburga".

Time se kit kao legendarni Aleksa Žunjić iz Nušićevog "Sumnjivog lica" deklarisao kao špijun, iako se to kosi sa prvim pravilom obaveštajaca, da budu neprimetni.

Morski biolozi iz organizacije Vanvejl (OneWhale) imaju simpatičnije objašnjenje za promena brzine i smera kretanja Hvladimira, ali ono nije u skladu s antiruskom histerijom.

- On je star između 13 i 14 godina i sada je u periodu kada su mu nivoi hormona veoma visoki. Smatram da su ga hormoni naveli da potraži partnerku za parenje. Moguće i da je bio usamljen, jer su beluge veoma socijalna bića - možda je tražio druge beluga kitove - rekao je morski biolog Sebastijan Strand.

Foto: Printscreen

Druželjubivi kit ili moskovski agent

Objašnjenja naučnika nisu dovoljna, jer su od vremena Hladnog rata Amerikanci i Sovjeti trenirali morske sisare da budu špijuni. Prvu zvaničnu informaciju o tome dali su još 1976. deklasifikovani dokumenata CIA o treniranju delfina da otkrivaju podmornice, uz napomenu da su sličan program imali i Sovjeti. Sredinom sedamdesetih Mornarice SAD je foke i delfine uvežbavala da otkrivaju sumnjive ronioce i podvodne mine. Rezultati prvog zadatka nisu poznati, ali zahvaljujući drugom otkriveno je i uništeno mnogo podvodnih eksplozivnih naprava zaostalih iz ratova.

Kada je reč o morskim tajnim agentima, posebno su zanimljivi povremeni navodi arapskih medija da Izrael koristi ajkule za špijunažu. Posle niza uzastopnih napada morskih pasa 2010. kod Šarm el Šeika u Egiptu, popularna i kontroverzna TV emisija "Egipat tudej" predstavila je "poznatog ronioca", koji je tvrdio da je dži-pi-es uređaj za praćenje pronađen na jednoj od opasnih riba u stvari Mosadova naprava "za navođenje". Pod utiskom nesreća i ove teorije zavere čak je i guverner Južnog Sinaja u prvi mah prokomentarisao da "nije isključeno da je Mosad bacio smrtonosnu ajkulu u more da pogodi turizam u Egiptu". Odbacio je tu mogućnost posle objašnjenja profesora Mahmuda Hanafija, morskog biologa koji je objasnio da se dži-pi-es uređaji koriste da prate migracije ajkula, a ne za njihovo teledirigovanje. Međutim, štafetu teorije zavere preuzeli su neki američki mediji, tvrdeći da izraelska obaveštajna služba pokušava da upravlja ajkulama pomoću osetljivih senzora za miris na njihovim glavama.

Da priče o životinjama špijunima nisu bez osnova, svedoči slučaj iz 2013. godine, kada su iranski kontraobaveštajci "uhapsili" 14 veverica, u čijim telima su bili ugrađeni uređaji za prisluškivanje. Teheran je tvrdio da iza toga stoje SAD, jer se zna da je od šezdesetih godina CIA izvodila slične eksperimente sa životinjama-špijunima.

Bivši učesnici tog programa zvanično su potvrdili da je CIA pokušala da iskoristi mačke za špijuniranje kineskih zvaničnika, jer je za Kineze ova životinja simbol sreće i vole da budu okruženi njima. U mačku je ugrađen komplikovani prislušni uređaj sa odašiljačem, a bivši zvaničnik CIA Viktor Marćeti posvedočio je da je ovaj eksperiment propao tokom probe na terenu, kada je životinja puštena ispred ambasade.

- Iskrcali su mačku iz kombija, naišao je taksi i pregazio je! I tako su oni sedeli u kombiju sa najsavršenijom prislušnom opremom na svetu, a mačka je bila mrtva - tvrdio je Marćeti.

Privatna arhiva

Ozvučena mačka-špijun bila je projekat CIA

Hasan Firuzabadi, vojni savetnik iranskog vrhovnog lidera Alija Hamneija, optužio je i 2018. zapadne zemlje i Izrael da špijuniraju iranske nuklearne lokacije, ovoga puta koristeći guštere i kameleone: "Saznali smo da njihova koža privlači atomske talase i da su oni špijuni koji su želeli da saznaju gde unutar Islamske Republike Iran imamo rudnike uranijuma i gde se bavimo atomskim aktivnostima".

S druge strane, izraelska vojska IDF zaista za specijalne operacije koristi lame, koje mogu da sakriju vojnike od uređaja za detekciju toplote. Izrael je koristio i "protivtenkovske pse" naoružane minama u operaciji Plavo i smeđe, napadu 1988. na štab Narodnog fronta za oslobođenje Palestine - Generalne komande u Libanu. Antilope i oriksi su uvedeni u baze izraelske vojske radi čišćenja vegetacije, dok se berberske ovce koriste za čuvanje skladišta municije.

MAJMUN ŠPIJUN

TOKOM Napoleonskih ratova jedan francuski brod se nasukao na engleskoj obali kod mesta Hartlpul, a jedini preživeli na olupini bio je majmun odeven u francusku vojnu uniformu, najverovatnije maskota posade. Meštani Hartlpula nisu ranije videli majmuna, a pošto nije odgovarao na njihova pitanja, zaključili su da je reč o francuskom špijunu i - obesili ga! Ovaj događaj je opevan i u lokalnoj narodnoj pesmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna