SPOMENIK SINĐELIĆU S POVLENA Majka Anica: Ovo je njegovo treće rođenje, nadam se da će ono biti večno

B. PUZOVIĆ

18. 05. 2023. u 18:54

OVAJ spomenik mi mnogo znači. Meni, porodici, Valjevu. Njegovo otkrivanje doživljavam kao Stojadinovo treće rođenje. Prvo je bilo kad sam ga rodila, drugo kada je pošao u školu, ovo je treće. Nadam se da je ovo večno. Bogu hvala, da sam sve izdržala i dočekala.

СПОМЕНИК СИНЂЕЛИЋУ С ПОВЛЕНА Мајка Аница: Ово је његово треће рођење, надам се да ће оно бити вечно

Foto B. Puzović

Ovo je rekla Anica Mirković, juče u Valjevu, prilikom otkrivanja spomenika njenom sinu

Stojadinu (19), koji je kao redovan vojnik tadašnje JNA, krajem septembra 1991, poginuo sa
majorom Milanom Tepićem, u odbrani vojnog skladišta kod Bjelovara u Hrvatskoj.

Hrabri vojnik iz sela Gornje Leskovice, na obroncima Povlena, kod Valjeva, nastradao je kada je njegov oklopni transporter pogodila neprijateljska "zolja". Spomen-bistu, u Parku Vide Jocić u kom se nalaze spomenici narodnim herojima iz valjevskog kraja u Drugom svetskom ratu, delo vajara Nemanje Radojičića, otkrili su Stojadinova majka Anica, gradonačelnik Lazar Gojković i pomoćnik ministra odbrane Siniša Radović.

- Ovaj spomenik generacijama koje dolaze u amanet ostavlja da čuvaju i neguju uspomenu na heroja sa Povlena čije je herojstvo zadivilo sve pre više od tri decenije, ali nastavlja da zadivljuje sve nas i u sadašnjosti - rekao je Gojković Pomoćnik ministra odbrane Siniša Radović poručio je da je Vojska imala čast da je čovek kao Stojadin Mirković bio u njenim redovima.

Na prvoj borbenoj liniji, nije posustao ni kada je bilo izvesno da je život u pitanju.

- Stojadin, kao veoma mlad, sa 19 godina, poštovao je zakletvu koju je dao i položio je svoj život. To je nešto najsvetije što mi koji smo nosili i nosimo uniformu znamo da cenimo. A moraju da cene i generacije koje dolaze - rekao je Radović.

Ostao je na bedemu otadžbine

DAO je život za otadžbinu, jer je tako bio vaspitan - kaže kroz suze Stojadinova majka Anica.

- Nijednom na odsustvo nije dolazio, ostalo mu je bilo možda još mesec dana, pa da odsluži vojsku. Nije dočekao da dođe kući. Cole kako smo ga zvali, imao je mnogo planova. Ostao je na bedemu otadžbine, kojoj je svečanu zakletvu dao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!