ČUDO U MRKONJIĆIMA KOD TREBINJA: Prvi put otvoren grob majke Svetog Vasilija Ostroškog

D.Curać

11. 05. 2023. u 18:15

PRAVOSLAVNI verni narod Hercegovine, kao i hodočasnici iz svih krajeva, sutra će u Mrkonjićima kod Trebinja, po prvi put moći da celivaju mošti Anastasije Ane Jovanović, majke Svetog Vasilija Ostroškog, u Manastiru posvećenom ovom svetitelju. One će biti svečano iznešene, u drvenom kivotu, daru bratstva Manastira Ostrog, sutra posle praznične liturgije.

ЧУДО У МРКОЊИЋИМА КОД ТРЕБИЊА: Први пут отворен гроб мајке Светог Василија Острошког

Eparhija ZHiP

Otkada je u 17. veku sahranjena negde kod stare Crkve Svetog Nikole u Mrkonjićima, nije se tačno znalo gde je njeno grobno mesto. Sve do 1938, kada su meštani, pronašli stari spomenik koji je nedvosmisleno potvrdio da je to grob svečeve majke. 

Eparhija ZHiP

U grobu je i stari spomenik Ani Jovanović otkriven 1938.

Gotovo tri decenije kasnije, 1966, vernici iz Popova polja i okoline, podigli su joj, na istom mestu, novi spomenik, ali nikada do sada grobnica nije otvarana. Prvi put, uz stručni nadzor arheologa, lekara i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, grobnica Ane Jovanović je nedavno otvorena i pronađene su njene mošti (obretenje moštiju). 

Hodočašća

MNOGE grupe i pojedinci iz cele istočne Hercegovine već su se tradicionalno uputili na hodočasničko poklonjenje ostroškom čudotvorcu povodom praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom koji se praznuje sutra. Mladi iz Hercegovine pešače do manastira Ostrog u susret prazniku, a 12. maja hodočasnici, takođe iz svih krajeva Hercegovine, peške dolaze i u Mrkonjiće, rodno selo Svetog Vasilija kod Trebinja.

- Otkriven je čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje - navodi se u saopštenju Eparhije i dodaje se i da je skelet, uvijen u belo platno, uz pojanje prokimena i drugih prigodnih bogoslužbenih pesama i vaskršnjih tropara, u svečanoj litiji prenesen do, stotinak metara udaljenog manastirskog hrama u Mrkonjićima.

Otvaranje grobnice Ane Jovanović, najavio je početkom marta 2020. blaženopočivši vladika Atanasije (Jevtić), a povodom 350 godina od upokojenja Vasilija Ostroškog. Epidemija kovida 19 odložila je ovu nameru, i ona je obavljena početkom maja, idući u susret 12. maju, danu kada SPC i vernici slave jednog od najpoštovanijih svetitelja u srpskom narodu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU