ŽIKIN PADOBRAN OSTAO ZAKAČEN ZA BOMBARDER: Otkrivena istina o stradanju jagodinskog vazduhoplovnog narednika 1941. godine

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 03. 2023. u 07:00

POGIBIJA jednog od branilaca jugoslovenskog neba u Drugom svetskom ratu, Životija Kojadinovića (29) iz Jagodine, pripadnika 210. eskadrile, u sastavu 64. grupe, 3. bombarderskog puka, decenijama je bila misterija. Ispredale su se razne priče o načinu na koji je poginuo, a postojalo je i nekoliko verzija samog događaja.

ЖИКИН ПАДОБРАН ОСТАО ЗАКАЧЕН ЗА БОМБАРДЕР: Откривена истина о страдању јагодинског ваздухопловног наредника 1941. године

FOTO: Privatna arhiva

Istinu o njegovom tragičnom stradanju u Kačaničkoj klisuri porodica je saznala tek posle 66 godina. Njegov unuk, Branislav Đeri iz Beograda, kaže da još "nemamo kompletan uvid u ono što se dešavalo u tim kobnim danima po naš narod 1941. godine, da je donedavno bilo sramota da se priča da se neko borio za kralja i otadžbinu i branio svoju zemlju".

FOTO: Privatna arhiva

Da nije Borisa Ciglića i Dragana Savića, autora knjige Dornier Do 17, koji su podatke beogradskog Muzeja vojnog vazduhoplovstva kombinovali sa izveštajima nemačkih jedinica, porodica ne bi znala kako je Životije poginuo.

FOTO: Privatna arhiva

- Kobnog dana deda Žikin bombarder dornier 17k gađao je kolone nemačkih tenkova koje su iz Bugarske nadirale u našu zemlju. Kada su se vraćali iz trećeg naleta, nemački avion pogodio je njihov bombarder, koji se potom zapalio. Po naredbi pilota Josipa Telara, deda Žika je iskočio iz bombardera, ali je prebrzo povukao ručicu padobrana. On se zakačio za rep bombardera, koji ga je vukao dok je ponirao. Iako je hidraulika otkazala, pilot je prizemljio avion. Deda Žika je poginuo kada je pao na ledinu, a narednik Dušan Mihailović kada se bombarder prizemljio. Spasao se samo pilot, vratio se u Hrvatsku, priključio se NDH i nastavio da se bori u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu - kaže Đeri za "Novosti".

FOTO: Privatna arhiva

Branislav Đerin

Živojin je u Skoplju imao verenicu Mariku Georgijev sa kojom je trebalo da se venča za dva meseca. Nažalost, umesto da sprema svadbu, Marika, kojoj su prvoj javili da je Životije poginuo, svog voljenog sahranila je na vojničkom groblju u skopskoj Tvrđavi. Vest o njegovoj smrti u Jagodinu je stigla tek 30. aprila.

FOTO: Privatna arhiva

Juče je bilo 112 godina od Životijevog rođenja, a 8. aprila biće 82 godine od njegove pogibije. Jagodinac o kome se u njegovom rodnom gradu malo zna, završio je Strojarsku školu Ratne mornarice 1932. godine, a potom prešao u Armijsko vazduhoplovstvo. Bio je stacioniran u Skoplju, gde je opsluživao bombardere najnovije generacije - dornier 17k. 

ODMAZDE KOMUNISTA

BRANISLAV Đeri kaže da se "godinama zatiralo sve što

se odnosilo na pripadnike Kraljevske vojske u otadžbini", "kraljevcima" su ih zvali, a njihove porodice bile su "obeležene". Žikin rođeni brat, Vlada bio je pripadnik Kraljeve garde, a Đerijev deda Milutin Krstić vlasnik radnje kolonijalne robe.

- Deda Milutin je gradio kuću, a jedan od pomoćnih radnika

bio je kasnije čuveni Miloš Živanović. Jednog dana su ga
gestapovci tražili, ali je on kasnio na posao. Deda ga nije odao, a kad je došao, posavetovao ga je da "beži u šumu".
Kada su po završetku rata partizani i Rusi ušli u selo, taj isti Živanović, koga je deda spasao, došao je do njega i nane Milke. Maltretirali su ih, a potom su ih odveli pred dedinu radnju. Živanović je dedu naterao da je otključa, a onda je okupljenima poručio: "Narode, posluži se. Ovi su se obogatili od vas!" Potom su dedu odveli u zatvor u kom je bio šest meseci - prenosi Đeri reči baka Milke.

FOTO: Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)